Stopzetting uitkering dreigt voor vreemdeling

Honderden vreemdelingen dreigen opnieuw hun bijstandsuitkering kwijt te raken. In hoger beroep heeft het gerechtshof in Den Haag alsnog de staat in het gelijk gesteld, die de bijstand op 1 juli 1998 had stopgezet op grond van de Koppelingswet....

Van onze verslaggevers Jet Bruinsma en Toine Heijmans

De uitkeringen werden echter al snel weer toegekend, nadat de kortgedingrechter had beslist dat de Koppelingswet ten onrechte was toegepast. Deze uitspraak is nu door het Hof vernietigd.

Door de Koppelingswet, die op 1 juli 1998 van kracht werd, worden niet alleen illegalen uitgesloten van bijstand en andere sociale uitkeringen, maar ook vreemdelingen die rechtmatig in Nederland verblijven in afwachting van een beslissing over hun status. Daaronder vallen sommige groepen asielzoekers en witte illegalen.

Het ministerie van Sociale Zaken stelt vanwege de recente uitspraak van het Hof een circulaire op die de gemeenten verplicht om de uitkering opnieuw stop te zetten. Wanneer de maatregel ingaat, is nog niet bekend.

Het gejojo met de bijstandsuitkeringen is het gevolg van de zaak-Akbaba. In oktober 1998 besliste de president van de rechtbank in Den Haag in kort geding dat de bijstandsuitkering van de in Den Haag wonende Turk Zülküf Akbaba ten onrechte was stopgezet. Het Europees Verdrag voor Sociale en Medische Bijstand verbiedt dat de Koppelingswet wordt toegepast op Turken, oordeelde de rechter. Het gevolg van de uitspraak was dat niet alleen Turken hun uitkering terugkregen, maar ook enkele vreemdelingen met een andere nationaliteit.

Door het Akbaba-vonnis werd het ministerie van Sociale Zaken gedwongen om alle gemeenten per circulaire te laten weten dat de bijstand voor deze groepen - enige honderden personen - toch moest worden doorbetaald. In hoger beroep heeft de staat echter alsnog gelijk gekregen van het hof, dat op 20 januari in alle stilte uitspraak blijkt te hebben gedaan. Vandaar dat nu een nieuwe circulaire wordt voorbereid.

De vraag is echter of dat de laatste zal zijn. De advocate van Akbaba, I. van Dijk, gaat bij de Hoge Raad in cassatie tegen de beslissing van het Hof. Als ten gevolge daarvan het recht op bijstand voor gevallen als Akbaba definitief zou worden vastgelegd, zal een derde circulaire noodzakelijk zijn, erkent het ministerie van Sociale Zaken. Die definitieve uitspraak kan enige jaren op zich laten wachten.

Volgens Van Dijk behoudt haar cliënt Akbaba zijn uitkering in elk geval.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden