Stoppen met roken op kosten en in tijd van de baas

Veel werkgevers bieden hun personeel naar aanleiding van de aangescherpte wetgeving financieel een mogelijkheid om van het roken af te komen...

Er is een grote toeloop van cursisten rond deze jaarwisseling, zegt Eveline de Mooij. Zij heeft twaalf jaar geleden in Nederland de zogenoemde theorieën van Allen Carr geïntroduceerd. De Engelsman Carr ontwikkelde een veelgevraagde methode om verlost te worden van het roken. En De Mooij doet dat à raison van 250 euro.

De belangstelling voor de Carr-methode is in vergelijking met een paar jaar geleden volgens haar zowat verviervoudigd. Vroeger meldden verslaafden zich individueel, nu kloppen bedrijven aan. 'In percentages: vroeger 60-40 en nu 30-70.'

De Tilburgse lasertherapeute Helen Duijsters ziet net zo'n ontwikkeling, met name sinds oktober. 'Méér mensen, vooral door hun baas gestuurd.'

De stichting Stivoro, die ijvert voor een rookvrij Nederland, is door veel bedrijven en organisaties benaderd met de vraag of subsidies bestaan voor collectieve afkickprogramma's. Die zijn er niet. Maar dat is kennelijk geen beletsel. 'De aandacht voor een gezond leefpatroon willen we ook in eigen huis bieden', aldus Hans van den Brink. Hij is directeur human resources bij verzekeraar Achmea.

Rokende werknemers konden zich vanaf november 2003 opgeven voor een Carr-cursus en rond de jaarwisseling waren dat er zo'n vierhonderd. 'Maar de inschrijvingen blijven nog binnenstromen.' Een volledig rookvrije werkplek is ook het doel van de Amsterdamse uitgever Keesing en Eaton Holec, een fabrikant in elektrische schakelsystemen uit Hengelo.

'Om dat te willen bereiken, moet je je mensen ook iets bieden', zegt Lineke van 't Hof van Keesing. De uitgever biedt op advies van Stivoro een interne cursus aan. Eaton Holec trekt per werknemer maximaal 150 euro uit voor een laserbehandeling.

Ton de Haan, woordvoerder van Eaton Holec, merkt een kentering in de houding ten opzichte van rokers. 'We zijn in de verdrukking gekomen.' Van den Brink vindt het juist opvallend hoe eensgezind de Achmea-gemeenschap zich achter het nieuwe beleid heeft geschaard. Het niet-rokende deel heeft er kennelijk geen problemen mee dat op kosten en in tijd van de baas een particuliere verslaving kan worden overwonnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.