Stoppen huilbaby's met huilen door acupunctuur?

Berichten verspreiden zich vaak razendsnel, of ze nu kloppen of niet. Wij proberen de zin van de onzin te scheiden. Deze week: acupunctuur verlicht huilsymptomen van huilbaby's.

Verlicht acupunctuur de symptomen van huilbaby's? Beeld ANP

Verrassing: acupunctuur, de kunst van naalden prikken in levende mensen, verlicht tóch gezondheidsklachten. Tenminste bij huilbaby's, zo meldden Engelstalige media afgelopen week op basis van een nieuwe Zweedse studie, gepubliceerd door de prestigieuze medische uitgever BMJ.

Opmerkelijk, want uit talloze grootschalige studies blijkt dat acupunctuur geen chronische pijn verlicht, laat staan dat het geneeskrachtig is. Hooguit voelt de aandacht van een acupuncturist tijdelijk eventjes fijn.

Drie behandelingen

We pakken de studie erbij. De wetenschappers verdeelden zo'n 150 baby's in drie groepen die elk een ander behandelregime kregen: traditionele Chinese acupunctuur, gewone acupunctuur of geen van beiden. De ouders hielden tijdens de studieperiode een dagboek bij waarin ze noteerden hoe lang hun baby huilde en hoe lang die sliep. Goed was dat de ouders niet wisten welke van drie behandelingen hun baby zou krijgen, zodat ze niet onbewust gunstigere resultaten zouden rapporteren.

De hamvraag is of de acupunctuurbaby's echt minder huilden. Op het eerste gezicht wel. Maar eigenlijk niet. Want hoewel de Zweden een kleine verbetering in sommige huilscores vonden, vergeleken ze zo veel soorten huilgedrag met elkaar, dat de kans groot is dat er eentje per toeval verschilde. Daarvoor valt rekenkundig te corrigeren, maar dat hebben de onderzoekers nagelaten.

In Klopt dit wel? probeert de Volkskrant de zin van de onzin te scheiden. Eerdere edities van deze rubriek kunt u hier terugvinden.

En nog een groot probleem, aldus emeritus hoogleraar alternatieve geneeskunde Edzard Ernst op zijn blog: de huilbaby's in de niet-acupunctuurgroep kregen geen placebo-behandeling en waren daarom misschien slechter af. In huilbaby-onderzoek wordt gewoonlijk de baby vastgehouden en getroost, in deze studie deed de behandelaar vijf minuten niets.

Net als andere onderzoekers verwijst Ernst de studie naar de prullenbak.

Beeld de Volkskrant
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.