Stoppen als Storm en een ongemakkelijke oefening bij Buitenhof
Over hoe je wel degelijk nuchter en zonder gelul kunt stoppen met tv-maken en hoe je sommigen 'oefeningen' beter niet kunt doen.
Top
Er bestaat een dubieus subgenre van de journalistiek waarin vergeten gewaande televisiepresentatoren worden opgezocht. Waar is Rolf Wouters tegenwoordig? Hoe is het nu met Henny Huisman? Hoe voelt Hans van der Togt zich vandaag? Zit Frank Masmeijer al in de gevangenis?
De onderliggende boodschap van deze stukken is vaak: als je niet meer op tv bent, besta je niet. En voor sommigen van de oude bekenden geldt dat ze hun bestaansrecht nog steeds aan hun tv-succesjes van weleer ontlenen. Maar gelukkig zijn er ook mensen die niet voor het oog van de natie wegkwijnen en zonder problemen uit de schijnwerpers stappen.
Vermoedelijk is Dennis Storm zo'n persoon. Na ruim tien jaar bij BNN maakte hij deze week bekend te stoppen met presenteren. Geen gelul over 'in goed overleg uit elkaar', nee, Storm heeft er gewoon geen plezier meer in. Zo simpel en eerlijk hoor je het zelden.
Vorig jaar zei hij in een interview in Volkskrant Magazine dat hij het niet erg zou vinden als hij het allemaal afgelopen zou zijn voor hem bij de NPO, omdat de omroep of hij geen zin meer had. 'Het was mooi, even goede vrienden en de groeten.'
En zo is het. Hopelijk wordt Storm later niet achtervolgd door journalisten die zich afvragen of hij nog bestaat.
Haro Kraak
Flop
Na een week waarin Trumps seksisme het nieuws domineerde, kon de Nigeriaans-Amerikaanse schrijver en feminist Chimamanda Ngozi Adichie op geen beter moment Nederland aandoen. Zondag schoof ze aan bij Buitenhof om te praten over het belang van feminisme. Een mooie gelegenheid voor presentator Pieter Jan Hagens om de beroemde Ngozi, die zelden interviews geeft, te vragen naar haar mening over de uitspraken van Trump. Dat deed Hagens dan ook. 'Trump is het perfecte voorbeeld van male privilege', antwoordde Ngozi. 'Stel je eens voor hoe er op een vrouwelijke versie van Trump gereageerd zou zijn.' 'Oja? Wat zou zo'n vrouwelijke Trump zeggen dan?', vroeg Hagens met een opmerkelijke nieuwsgierigheid. 'Want ik wil deze oefening even met je doen.' Ngozi, aarzelend: 'Bijvoorbeeld dat ze naar de penissen van mannen grijpt.' 'Maar dat zou toch geweldig zijn, of niet?', zei Hagens vervolgens tegen de vrouw die internationaal gerekend wordt tot een van de belangrijkste feministen van deze tijd. Het publiek lachte ongemakkelijk, maar Ngozi was niet geamuseerd. 'Ik denk het niet', reageerde ze koeltjes. Nee, dat denken wij ook niet.
Nadia Ezzeroili