Stop op operaties in zeven onveilige OK’s

In de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord mag voorlopig niet meer worden geopereerd vanwege de ‘onverantwoorde en niet veilige situatie’ van de luchtkwaliteit van de operatiekamers....

Van onze verslaggever John Schoorl

Het gisteren ingestelde operatieverbod is het gevolg van de bevindingen van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ). Patiënten lopen volgens de inspectie te grote risico’s op infecties doordat de lucht in de operatiekamers niet steriel genoeg is, en niet aan de minimumeisen voldoet. Dit bleek uit een inspectie van de IGZ, vorige week.

De geplande operaties worden volgens de bestuursvoorzitter van de IJsselmeerziekenhuizen, Gersji Rodrigues Pereira, nu in omliggende ziekenhuizen verricht. Het kan nog maanden duren voordat de zeven operatiekamers weer kunnen worden gebruikt. Rodrigues Pereira zegt dat de door de inspectie vastgestelde ‘niet veilige situatie’ niet tot ernstige gevolgen heeft geleid voor patiënten.

Het is al de tweede keer in korte tijd dat operatiekamers in een ziekenhuis om veiligheidsredenen worden gesloten. Een maand geleden sloot het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede per direct drie operatiekamers in Oldenzaal. Uit eigen technisch onderzoek was volgens het MST gebleken dat de drie ruimten onvoldoende veilig zijn. De operatiekamers blijven daar twaalf weken dicht.

De sluiting van de operatiekamers in Emmeloord (Dr. J.H. Jansen) en Lelystad (Zuiderzeeziekenhuis) komt voor de leiding van de ziekenhuizen niet als een complete verrassing. Het was al in april van dit jaar bekend, op basis van eigen onderzoek, dat er problemen waren. De ziekenhuizen slaagden er echter niet in om de situatie te verbeteren.

De onvoldoende luchtkwaliteit wijt de bestuursvoorzitter aan achterstallig onderhoud. Dat is mede ontstaan door de financiële problemen van de IJsselmeerziekenhuizen. ‘Bij ons is het zo dat we langer met de apparatuur doen dan de leverancier voorschrijft. We wachtten dus met de bestellingen van nieuwe spullen.’

Om de operatiekamers weer te kunnen gebruiken zijn onder meer bouwkundige aanpassingen nodig. Voor de ruimten in Lelystad lag al een renovatieplan klaar, maar voor de vestiging in Emmeloord moet dat nog worden gemaakt. Tot die tijd wijken chirurgen uit naar ziekenhuizen in Almere en Harderwijk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden