Stop met vernielen van onze bossen

De ingezonden brieven van woensdag 23 december.

Houtkap in de bossen bij Rhenen. Beeld Michael Backus
Houtkap in de bossen bij Rhenen.Beeld Michael Backus

Brief van de dag

Stop met vernielen van onze bossen

Houthakken voor eigen haardvuur mag voor sommigen wel 'fijn' zijn (Sir Edmund, 19 december, O&D, 22 december), het kappen gaat overal in de Nederlandse bossen gepaard met ongekende vernielingen.

Onder het mom van 'verantwoord bosbeheer' worden hier jaarlijks talloze percelen ontdaan van het mooie en 'uitheemse' groen. Maar het ergste is nog de totale vernieling van al die mooie bospaadjes. Die zijn nu vaak onherstelbaar veranderd in brede bemodderde boswegen, juist door de aanvoer van groot materieel en afvoer van tonnen hout.

Mijn indruk is dat het publiek meent dat die rücksichtslose aanpak hoort bij de 'bosindustrie'. En ook dat het wel ergens goed voor is... Ja, voor de houtkappers, maar niet voor het bos, wild of de gebruikers ervan. Bosbeheer in Nederland moet weer écht verantwoord worden, gedoseerd en met beleid. Niet verblind door de opbrengsten van de vele duizenden kuubs opgestapeld hout.

Michael Backus, Rhenen

Vieze douches

Asielzoekers vervelen zich en het sanitair is vies. Volgens de schoonmaker worden de douches als toiletten gebruikt, zo staat in het interview met COA-directeur Gerard Bakker (+) (Ten eerste, 22 december). De oplossing lijkt me simpel. Maak voor deze asielzoekers een rooster om toezicht te houden op het gebruik en het schoonmaken van het sanitair. Het lijkt me toch dat men met elkaar verantwoordelijk is voor de hygiëne in het centrum en dat men daar zelf voor kan zorgen. Ik begrijp dat hier ondersteuning en begeleiding bij nodig is.

Maar ik begrijp ook dat er genoeg vrijwilligers zijn die daarbij kunnen helpen. En dan bedoel ik niet bij het schoonmaken, maar dat ze deze mensen zelf de verantwoordelijkheid leren nemen het sanitair schoon te houden. En ondertussen kunnen ze proberen een klein beetje de Nederlandse taal over te brengen. Niet alles hoeft toch in regels gevangen te worden? Probeer een beetje flexibel en creatief te zijn.

Margreet Schlüter, Alphen aan den Rijn

Opgepast

Wat een heerlijk idee is het toch dat de inburgering in het oneindig laagland begint met in het Arabisch gewaarschuwd te worden dat er een wegsleepregeling voor fietsen geldt (Ten eerste, 22 december). Zeker na alles wat je als vluchteling heb meegemaakt.

Helma de Wit, Waddinxveen

Rambam

Zou Geert Wilders beseffen dat de Rambam de bijnaam is van de zeer verdraagzame, wijze en verlichte rabbijn/arts Mozes Maimonides (1138-1204), een van de grootste geesten van de westerse geschiedenis? Met andere woorden: hij wenst, onbedoeld, met zijn tweet politiek en pers veel wijsheid toe.

Leo Jacobs, Amsterdam

Drs. P

Jan van Son signaleert een schijnbare omissie in de tekst van het Groot Dictee (O&D, 22 december): Drs. P zou geschreven moeten worden met een punt achter de letter P. Laat dit nu juist het handelsmerk van de doctorandus zijn geweest!

En dan volgt zo'n eigennaam gewoon het zogenoemde donorprincipe waardoor varianten als HEMA, PvdA, iPhone en ja: de Volkskrant gerespecteerd dienen te worden.

Bob van Dijk, auteur Drs. P-dictee 2015, Groningen

Vuurwerkslachtoffers

Tijdens de vorige jaarwisseling werden 574 vuurwerkslachtoffers behandeld op een spoedeisende hulp in Nederland (Ten Eerste, 22 december).

Dit betreft geregistreerde slachtoffers. Door huisartsen wordt een veelvoud hiervan jaarlijks behandeld. In een kleine rondgang in mijn omgeving blijkt het per huisarts om 2 à 3 (niet-geregistreerde) kleinere ongevallen per jaar te gaan, die door de huisarts kunnen worden behandeld en niet naar een EH verwezen hoeven te worden. Het werkelijke aantal slachtoffers van vuurwerk in ons land zal dus vermoedelijk het aantal van tienduizend slachtoffers per jaar overtreffen.

Dit betreft weliswaar kleinere letsels, maar voor de persoon niet minder ingrijpend wanneer het gaat om persoonlijk leed, zorgkosten, arbeidsverzuim et cetera. De conclusies die uit deze aantallen getrokken kunnen worden lijken me voor de hand te liggen.

Ton Zwaard, huisarts te Druten

Verbouwinkje

Met kromme tenen las ik het artikel over de verbouwing van de vergaderruimte van de EU (Ten eerste, 22 december). Ieder half jaar wordt daar de vergaderruimte compleet verbouwd omdat een ander land voorzitter mag spelen. Een verregaand voorbeeld van geldsmijterij, elk half jaar weer, van onze belastingcenten.

Ze kromden nog meer toen ik iets verder las dat door de verplaatsing van de zorg naar de gemeenten een groot aantal burgers moet afzien van noodzakelijke zorg. Er kan geen geld voor worden vrijgemaakt. De vergaderruimte van een stel Europese bobo's is dus belangrijker dan het welzijn van onze eigen burgers.

Het is een kwestie van prioriteiten stellen.

Paul van der Linden, Culemborg

Mohammed-cartoons

Hoewel ook dat vrijheid is, blijft ik me verbazen over reacties op de Mohammed-cartoons (Land van afkomst, V, 22 december). Shay Kreuger vindt die vorm van satire 'zo onaardig'. Maar wat vindt ze precies onaardig?

Een krabbel op papier of het doodschieten van een satiricus? Volgens mij draait het altijd om de intentie van de maker. Als die slechts is het levendig houden van een bijna gesloten discussie, is in mijn optiek veel geoorloofd, smakeloos of niet.

Daar steeds (meer) vraagtekens bij plaatsen, is iets waar ík verdrietig van word.

V. van Erp, Rotterdam

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden