Stop met pesten IJsland

Neem IJsland op in de Europese familie. Een florerend IJsland is meer waard dan een paar honderd avonturiers, die nu mokken om een ton verdwenen inleggeld. Parlementariërs, doe er wat aan!

Moeten we nou echt samen met die Britten dat arme IJsland knevelen tot het jaar 2025?
Kom op, zeg! De IJslanders hebben natuurlijk volkomen gelijk dat zij niet willen opdraaien voor de verliezen van gedupeerde Icesave-spaarders. Die spaarders hebben op hun zoektocht naar de hoogste rente bewust een risico genomen en ook ik kan niet inzien waarom de burgers van IJsland daarvoor jaren krom moeten liggen. Het veto van de IJslandse president Olafur Grimsson is terecht en al die waarschuwingen dat IJsland ‘aan zijn verplichtingen moet voldoen’ zijn onterecht. Welke verplichtingen?

Schoonheid
Icesave was een private bank. Het geld van die bank is verdwenen. De IJslandse burgers hebben daar niet van geprofiteerd. Als het onmogelijk is een schadeclaim bij de werkelijk verantwoordelijken neer te leggen, neem dan je verlies. IJsland is geen rijk land. De werkloosheid is er hoog. De winters zijn er lang en de nachten ook. En in wat de zomer heet, zijn de dagen weer lang. Het IJslandse landschap is van een surrealistische schoonheid. De vis in de zee om het eiland heen is de belangrijkste bron van inkomsten. Dus proberen met terugkerende regelmaat rovers uit het Verenigd Koninkrijk de oceaan rond IJsland leeg te vissen. Het perfide Albion.

Drie kabeljauwoorlogen hebben de Britten de laatste vijftig jaar tegen de IJslanders gevoerd. In hun wanhoop probeerden de IJslanders met hun scheepjes de netten van de rovers stuk te varen, maar die misselijke Britten stuurden echte oorlogsschepen en dwongen een kabeljauwvrede af die alleen in hun voordeel was. Er vielen net geen doden, maar de onderbewapende IJslandse zeelui kwamen in het ziekenhuis terecht en liepen nog lang op krukken. En met die Britse dieven en piraten trekt Wouter Bos op, om die arme IJslanders maar opnieuw op de knieën te krijgen.

Isolatie
Een Britse staatssecretaris heeft gisteren gedreigd met ‘financiële isolatie’ en ook Bos heeft zich in die zin uitgelaten. De kredietbeoordelaar Fitch, zo’n vertegenwoordiger van het pure kapitalisme, heeft IJsland een lagere waardering gegeven voor zijn langetermijnschulden, zogenaamd omdat IJsland zorgt voor ‘een nieuwe golf van politieke, economische en financiële onzekerheid’. Standard and Poor’s (S&P), een andere kredietbeoordelaar – met nadruk op Poor – dreigt hetzelfde te doen. Zelfs het Internationaal Monetair Fonds (IMF) oefent druk uit om de IJslanders tot zelfvernedering en armoede te dwingen.
Kunnen jullie wel met z’n allen!

Daar komt nog bij dat de Britten en de Nederlanders bij het terugbetalen 5,5 procent rente opleggen, terwijl wij altijd hebben gehoord dat de 5 procent rente, die Icesave beloofde, abnormaal hoog was. Ooit gedroeg Nederland zich als een zelfstandige natie, maar nu laat ons land zich op sleeptouw nemen door de Britten.

Lauw
Willem Frederik Hermans heeft al eens geschreven dat de Britten ‘krijtwitte wezens’ zijn, die zelf niets presteren. Het bier schenken ze lauw en de Britse vrouw staat bekend ‘als een uitgedroogd mormel, dat het huwelijksbed gebruikt om uit de Bijbel voor te lezen’.

En die Britten chanteren nu de IJslanders met een nieuwe golf van politieke, economische en financiële onzekerheid. Je moet maar lef hebben, want is die eerste golf politieke, economische en financiële onzekerheid niet juist ontstaan in dat gedeelte van smerig Londen, dat door die patserige Rolls-rijders ‘de City’ wordt genoemd?

Die keer dat ik op IJsland was, kwam ik heel wat jongeren tegen die van plan waren te emigreren. Ongetwijfeld hebben zij dat inmiddels ook gedaan. Sommigen houden er heimwee aan over, maar terugkeren doen zij niet omdat er toch geen werk is. Het alcoholgebruik zou nog veel hoger zijn als er niet alleen maar een smakeloos soort Buckler-bier mocht worden geschonken. Tenminste, dat was nog zo toen ik er was.

Vurige vrouwen
IJsland is een mooi, maar somber land. Er komen vele depressies vandaan, ook in weerkundig opzicht. Maar in Halldór Laxness (1902-1998) bezat IJsland een man, die iets voor elkaar heeft gekregen dat altijd aan Nederland is voorbijgegaan: de Nobelprijs voor de literatuur. In Solfoss, aan de oever van de Ölfusá-rivier, ligt Bobby Fischer begraven. Deze grote schaker, die overal ter wereld een paria was geworden, bleef altijd welkom in het gastvrije IJsland. Juist door het winterse klimaat en de lange nachten zijn de IJslandse vrouwen de meest vurige ter wereld. De Bijbel lezen zij zelden in bed, maar wel winnen zij regelmatig schoonheidsverkiezingen.

Uitmergelen
Leden van de Staten Generaal, doe er wat aan! Laat Wouter Bos ophouden met IJsland te pesten. In plaats van IJsland uit te mergelen, neem het land op in de Europese familie. Wat is een miljard voor een land als Nederland? Maak al die toezeggingen van Bos ongedaan en laat die gretige Icesave-spaarders zelf opdraaien voor de schade. Een florerend IJsland is meer waard dan een paar honderd avonturiers, die nu mokken om een ton verdwenen inleggeld. Parlementariërs van Nederland neem ijskoud uw verantwoordelijkheid.

null Beeld
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden