Stop ermee vrouwen collectief extreme ideeën in de mond te leggen

Geachte redactie

De ingezonden lezersbrieven van dinsdag 13 februari.

Australisch parlementslid Larissa Waters geeft haar baby borstvoeding in de Senaat, 2017. Beeld ap

Brief van de dag: moderniteit is meer dan technologie

Volgens Hidde Boersma 'lijken vrouwen te verlangen naar een minder moderne wereld, naar een leven in harmonie met de natuur' (Opinie, 10 februari).

Ik ben een vrouw en inderdaad: ik wil gezond leven, in harmonie met de natuur. Bij mijn weten is dat een redelijk modern streven - de hele duurzaamheidsgedachte is erop gebaseerd. Wie het landbouwkundig onderzoek volgt, begrijpt dat streven naar biologische landbouw, zonder bestrijdingsmiddelen en kunstmest, eerder modern is dan een teruggaan in de tijd.

Zelf koken wordt, met onderbouwing, door het Voedingscentrum aangeraden. Dat hoeft geen uren te kosten, ook niet als je met verse ingrediënten werkt. Deze klus kan ook uitstekend door mannen worden gedaan. Borstvoeding is gezonder voor kinderen dan flesvoeding, ook in onze westerse samenleving. Het verkleint de kans op obesitas en geeft kinderen meer weerstand tegen ziekten - reuzehandig voor werkende ouders.

Deze wetenschappelijk onderbouwde informatie wordt door Boersma ontkend of op één hoop gegooid met de antivaccinatiebeweging en een manier van natural parenting die door slechts een heel kleine groep ouders in de praktijk wordt gebracht. Hij maakt hierbij een karikatuur van vrouwen in het algemeen, uiteraard een heel andere soort dan mannen. Vervolgens constateert hij dat vrouwen in de huidige samenleving nog steeds niet serieus worden genomen.

Misschien is het voor Hidde Boersma een goed begin om zelf vrouwen serieus te nemen en hen niet als een aparte soort, die ook nog onderling solidair moet zijn, weg te zetten. Stop ermee vrouwen collectief extreme ideeën in de mond te leggen.

Bedenk dat huishoudelijk werk ook prima door mannen kan worden gedaan, met en zonder technologie. En probeer moderniteit wat breder te zien dan technologie.

Anne Marie van Dam, Leiden

Rode wangen

Net gelezen op het Russische internet: Nederlandse minister heeft gelogen over ontmoeting met Poetin.

Ik zie de heer Zijlstra al met rode wangen tegenover Lavrov zitten.

Chris Koopmans, St.-Petersburg

Prinses carnaval

Diverse plaatsen in Zuid-Nederland hebben een vrouwelijke prins carnaval. Bijzonder? In Ossenisse (Zeeuws-Vlaanderen) zwaait prinses Margareta al bijna 25 jaar de scepter over de volledig uit vrouwen bestaan-de raad van elf van De Ossekoppen.

Gosse Kamminga, Ossenisse

Carnaval in Venlo

Als reactie op de tv-recensie van 9 februari raad ik iedereen het prachtige boek Naar de overkant van de nacht van Jan van Mersbergen aan. Je vergeet nooit meer wat carnaval in Venlo met eigen taal en eigen liederen betekent en teweeg brengt!

G.A. de Jong, Bergen aan Zee

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.