LEZERSBRIEVEN

Stop die extra 'natuurbeleving'

De ingezonden brieven van maandag 11 april.

Natuurspeeltuin op Tiengemeten. Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant
Natuurspeeltuin op Tiengemeten.Beeld Marcel van den Bergh / de Volkskrant

Brief van de dag:

Een treffend stukje van Caspar Janssen over staatssecretaris Van Dam die een Nationaal Park van Wereldklasse én natuurgebieden wil opschudden (klimparcours, avonturenpark voor kids). Dat opleuken is al veel langer aan de gang.

Het eiland Tiengemeten van natuurmonumenten is er een goed voorbeeld van. Het zou teruggegeven worden aan de natuur, boeren en burgers moesten het veld ruimen voor natuurontwikkeling, en het is duidelijk hoe dit gestalte gekregen heeft.

Het is een feesteiland geworden, voor yuppen uit de grote stad. Je kunt er overnachten, een feest geven, er is een natuurspeelplaats, een museum en een pannekoekenhuis.

Er wordt van alles georganiseerd door de boswachters, en als klap op de vuurpijl staan er ook een aantal peperdure doch smaakvol ingerichte huizen die alleen voor de rijken uit de grachtengordel van Amsterdam te betalen zijn en van wie je maar moet afwachten of ze eigenlijk zelfs wel lid zijn van natuurmonumenten.

De gewone vogelaar of natuurminnend mens heeft doorgaans niet zo'n dikke beurs dat ze dit kunnen betalen. En zie hoe de overheid met de natuur omgaat: de subsidies worden fors geminderd en boswachters in vaste dienst worden vervangen door enthousiaste - al dan niet gepensioneerde - vrijwilligers.

In dat licht bezien past het ook om de natuur zo breed mogelijk te exploiteren, het gewone leven is niet meer genoeg, het leven moet in alle opzichten een extra beleving worden.

Maar laten we toch ook nog een beetje rustige stukken houden, om op adem te komen voor mens en dier in deze gejaagde overvolle wereld.

Jeannet Hazelbag, Rockanje

Gerard Reve (I)

Veel dank voor 'Reve voor beginners', het was een prachtig verwoord en respectvol overzicht.

Het is inderdaad jammer dat Reves boeken nog zo weinig gelezen worden, maar hij voorspelde het zelf al: 'Na mijn dood word ik op de scholen tien jaar vrijwillig gelezen en daarna nog eens tien jaar verplicht. Dan noemen ze een straat naar me. En dan ben ik helemaal vergeten. Niemand weet toch meer wie Tweede van der Helst was?'

Nu maar hopen dat hij uiteindelijk toch ongelijk krijgt.

René Dijkgraaf, Harderwijk

Gerard Reve (II)

Dat Gerard Reve niet meer door jongeren gelezen wordt, geldt niet bij ons in het gezin. Mijn dochter vroeg me voor haar een aantal titels van Reve te halen bij de bibliotheek. Omdat ik de bewuste boeken niet 1-2-3 kon vinden, besloot ik een paar pillen met verzamelde werken mee naar huis te nemen. Deze gingen mee op vakantie.

Ik begon er ook maar eens in te lezen en werd gegrepen door de treffende en wonderschone taal, en door trefzekere humor. Achter elkaar las ik ze uit, op een ogenblik zelfs met een notitieblok naast me om de gevatte uitspraken en passages op te schrijven, met het voornemen ze uit mijn hoofd te leren.

Zo voel ik me de volgende keer niet meer buitengesloten als dochter, man en zus gierend elkaar passages van De Avonden toejuichen. Reve heeft er in ieder geval een hartstochtelijk fan bij, dankzij de boekenkeuze van mijn 19-jarige dochter.

Chantal Huijgen, Rossum

Taalverloedering

In de column van Bert Wagendorp van zaterdag 9 april jl. wordt met grote letters de term 'kuteilandjes' gebruikt. In het hele stuk komen de Seychellen en Samoa verder niet voor.

Ik vind het de Volkskrant onwaardig en onnodig om zulke termen te gebruiken. De verloedering van de Nederlandse taal in de Nederlandse media is mij een doorn in het oog. Kan het niet een beetje minder of komt het niet over zonder deze termen?

A.M. van Es, Purmerend

Reitdiep

Prachtig stuk van John Schoorl over Arnold Veeman in Volkskrant Magazine. Maar ik wil protest aantekenen tegen het tot 'kanaal' reduceren van het Reitdiep. Dat sommige delen in de loop der tijd gekanaliseerd zijn, akkoord. Maar zo fraai door een landschap meanderen, dat lukt een kanaal echt niet.

Luuk Verpaalen, Groningen

Krakende vloeren

Als liefhebber van krakende vloeren in musea zou ik de heer Rutger Pontzen aan willen raden een bezoekje te brengen aan Museum Martena in Franeker. Dit museum is gevestigd in een Stins uit 1506 en vooral op de zolder is het genieten geblazen en niet alleen van de vloer natuurlijk.

Anneke Borst, Franeker

Jasper for President

Het opiniestuk van Jasper van Kuijk (O&D, 8 april) is mij uit het hart gegrepen. Elk terecht voorbeeld dat hij opvoert, geeft aan dat de EU in een dramatische groeistuip verzeild is geraakt die verder groeien onverantwoord maakt. Eerst orde op de toch al droefstemmende zaken stellen.

Wat mij het meest verontrust: deze heldere voorstelling van zaken is niet afkomstig van een beleidsbepalend politicus maar van een - met alle en veel respect - cabaretier! Jasper, wil je je alsjeblieft verkiesbaar stellen?

Joop Vermeulen, Den Haag

Referendum

Minister Plasterk maakt zich zorgen over de vermeende onduidelijkheid over de '30 procent opkomsteis' bij het referendum. Ik betwijfel of hij net zulke bedenkingen zou hebben als er 64 procent vóór had gestemd.

Hans van Noord, Utrecht

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden