Stop de uitbuiting

Met het gevecht tussen de zwaargewichten Evander Holyfield en Lennox Lewis komt een eind aan de gewoonte om kampioenen tegen kampioenen te beschermen....

Mark van Driel

HET TITELGEVECHT tussen Evander Holyfield en Lennox Lewis brengt een verloren gewaand begrip terug in het boksen. De winnaar van de partij in klassieke New Yorkse boksarena Madison Square Garden mag zich meer dan een wereldkampioen zwaargewicht noemen. Hij kan door het leven als de onbetwiste bokskampioen.

Die on-officiële, maar daarom niet minder aansprekende titel is lange tijd vacant geweest, want de eenheid in de bokswereld is verscheurd door de aanwezigheid van meerdere bonden. De drie belangrijkste zijn: de World Boxing Association (WBA), de World Boxing Council (WBC) en de International Boxing Federation (IBF). Holyfield is kampioen van de WBA en IBF; Lewis regeert in de WBC.

Deze bonden, met op de achtergrond enkele zeer invloedrijke promoters, koesteren hun kampioenen. Ze brengen de eigen nummer één liever niet in de ring tegen de kampioen van een andere bond. Een nederlaag kost ze de vele dollars die te verdienen zijn met gevechten tegen mindere, zorgvuldig geselecteerde, opponenten.

Het langverwachte en vaak uitgestelde duel tussen Holyfield en Lewis doorbreekt de gewoonte om kampioenen te beschermen tegen kampioenen. Dat is voor een groot deel te danken aan John McCain, een Republikeinse senator uit de staat Arizona. Volgens deze toekomstige presidentskandidaat moet de macht van promotors en bonden gelimiteerd worden. Hij wil de sport rechtvaardiger maken en uitbuiting van de boksers voorkomen. En hij wil de tijden van de onbetwiste kampioen laten herleven: van Joe Louis, van Muhammed Ali en van (de jonge) George Foreman.

Met de Muhammed Ali Boxing Reform Act die vorig jaar door de Amerikaanse senaat is aangenomen, hoopt McCain orde te brengen in een sport die volgens cynici alleen in de jaren vijftig georganiseerd was. Toen behoorde het boksen toe aan de maffia.

De conservatieve senator wil de regels waaraan elke Amerikaanse sport moet voldoen in het boksen introduceren. Hij werkt aan een pensioenplan voor boksers dat wordt gefinancierd met geld van de betaaltelevisie. Hij vindt dat er een minimum salaris voor boksers moet komen, net als betere medische voorzieningen. Bovendien wil hij een einde maken aan de gangbare wijze waarop titelgevechten verdeeld worden.

Om tegen een kampioen te mogen vechten zijn boksers vaak gedwongen om een contract af te sluiten met de promotor die de nummer één in zijn stal heeft. Dankzij die constructie behoudt een promotor (een deel) van zijn inkomsten, wat de uitslag van een titelgevecht ook is. Zo heeft Holyfield bijvoorbeeld een contract met de beruchte promotor Don King moeten tekenen om tegen Mike Tyson in de ring te kunnen verschijnen.

'Het huidige systeem van ranglijsten heeft geen enkel krediet in de industrie en bij het publiek', zei McCain tegen het Amerikaanse maandblad Sport. 'Het doet me pijn om te zien hoe vooral de mindere boksers geëxploiteerd worden, hoe ze jarenlang vechten om uiteindelijk zonder bankrekening en met een geknakte gezondheid te moeten stoppen.'

De voorstellen van McCain zijn op fel verzet van promotors als King gestuit. Holyfield verwelkomt de voornemens echter. Hij beschouwt zijn gevecht met Lewis als een voorbode van een nieuwe periode met 'undisputed champs' in alle gewichtsklassen. Als de honoraria aantrekkelijk genoeg zijn, zullen 'de beste boksers het tegen de beste boksers opnemen'. Holyfield, die 20 miljoen dollar opstrijkt voor zijn gevecht tegen Lewis (8 miljoen): 'Uiteindelijk zegeviert het recht altijd.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden