STOP DE POLITIE-LOBBY

DE POLITIE gaat maar door met het proberen meer bevoegdheden, meer mankracht en meer geld te krijgen. Tevreden constateert de korpschef van Amsterdam, J....

De media kunnen dat niet meer opbrengen. Die weten intussen ook allemaal dat berichten over misdaden meer lonen dan het relativeren van de criminaliteit.

De twee kranten die ik lees, de Volkskrant en NRC Handelsblad, lieten dat de afgelopen dagen weer op een navrante manier zien. Beide kranten brachten het bericht dat in de intercity van Den Haag naar Utrecht een conducteur van de spoorwegen door een reiziger was neergestoken. Gelukkig zonder ernstige gevolgen.

Hoewel niet echt opzienbarend, is het begrijpelijk dat kranten daar aandacht aan besteden. Kort geleden is er immers door het rijdend personeel van de NS actie gevoerd tegen het geweld in de trein. Maar om het bericht op de voorpagina te zetten lijkt me nu weer wat overdreven.

Op dezelfde dag, zowel in de Volkskrant als in NRC Handelsblad, wordt aandacht besteed aan de nieuwjaarsspeech van korpschef Kuiper van Amsterdam. Zijn roep om meer bevoegdheden, meer mankracht en meer geld krijgt volop aandacht. Maar merkwaardigerwijs in beide kranten geen woord over vrij opzienbarende feitelijke mededelingen van Kuiper over de ontwikkeling van de criminaliteit in de hoofdstad. In ieder geval betekenen die feiten groot nieuws voor alle mensen die zich steeds onveiliger voelen.

Wat u niet las in de twee kwaliteitskranten van ons land: de criminaliteit in de regio Amsterdam-Amstelland is in 1999 voor het achtste achtereenvolgende jaar gedaald. In het afgelopen jaar is het aantal geweldsmisdrijven in alle categorieën afgenomen. Straatroof met 3 procent, overvallen met 4 procent, overig geweld met 3 procent. Zware mishandeling is met meer dan 10 procent afgenomen.

Het aantal doden als gevolg van geweld is spectaculair gedaald: met meer dan 50 procent. In 1998 waren er nog 61 mensen slachtoffer van moord of doodslag. Vorig jaar waren dat er 29. Dat scheelt 32 mensenlevens. Als die verwondingen van de NS-conducteur goed zijn voor een bericht op de voorpagina, dan kunnen die 32 doden minder toch wel op pagina drie? En van kritische journalisten mag toch worden verwacht dat ze Kuiper nadere vragen stellen over de ratio van de roep om meer bevoegdheden, mankracht en geld bij een nu al acht jaar dalende criminaliteit?

Nog een ander bericht in de krant trok mijn aandacht. De rijksrecherche is een onderzoek begonnen naar de omstandigheden rond de dood van een zwerver in Arnhem, die door twee politieagenten uit een ziekenhuis werd verwijderd. Volgens geruchten zouden bij zijn uitzetting fouten zijn gemaakt. De politie wil daar geen bijzonderheden over geven. Zolang het onderzoek loopt mogen de agenten geen straatdienst meer doen. Dat kan dan wel even duren.

Toen ik deze column zat te schrijven kwam het bericht dat het Openbaar Ministerie eindelijk heeft besloten de twee agenten te vervolgen die in september 1998 de Amsterdamse zwerver Van Driel zo hardhandig uit het bureau Warmoesstraat hebben verwijderd dat deze ter plekke overleed. Dat gerechtelijk vooronderzoek heeft wel heel erg lang geduurd. Het is goed dat de rechter nu over deze zaak kan oordelen. Curieus is het commentaar van de voorzitter van de Amsterdamse afdeling van de Nederlandse Politiebond, Van Rijn. Volgens hem wordt de politie steeds vaker geconfronteerd met psychiatrische patiënten. 'Die problemen horen niet bij ons thuis, maar deze agenten worden er nu wel op afgerekend', meent van Rijn.

Ik geef van Rijn in overweging de nieuwjaarsspeech van de korpschef nog eens te lezen. Kuiper zei daarin: 'Omdat wij zo gemakkelijk toegankelijk zijn, zorgzaam en altijd aanwezig, zijn wij ook de beheerders geworden, de oppassers, van grote groepen verdwaalde mensen. Psychoten, junks, vreemdelingen en andere zwervers. Mensen die alleen in de grote stad kunnen overleven. Bij ons vinden zij vaak nog een warm plekje, een slok water, een telefoon, een toilet of iemand die naar ze wil luisteren'.

Kom, kom, Jelle. Zouden in Amsterdam 'vreemdelingen en andere zwervers' echt zo makkelijk politieagenten en heilsoldaten door elkaar halen? Heel vroeger was er nog een grote progressieve partij die weerwerk bood aan de eeuwigdurende vraag van de politie naar meer mankracht en bevoegdheden. Toen hoefde geen korpschef het in zijn hoofd te halen om een hele wijk af te grendelen om vervolgens iedereen op straat als verdachte te laten fouilleren.

Nu moet een rechter politie en justitie tot de orde roepen. De politici die dat hadden moeten doen, staan al klaar om via wetswijziging de politie alsnog de bevoegdheid tot het houden van razzia's te geven.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden