‘Stop de pijn’: broer van George Floyd smeekt Congres om actie te ondernemen tegen politiegeweld

Enkele uren nadat George Floyd was begraven in Houston, smeekte zijn jongere broer politici in het Congres om actie te ondernemen tegen het politiegeweld, zodat zijn broer meer wordt ‘dan nog een naam’ op een lange lijst van zwarte Amerikanen die door de politie worden gedood.

Sacha Kester
Philonise Floyd, een jongere broer van George Floyd, tijdens zijn getuigenis in het Congres.  Beeld AP
Philonise Floyd, een jongere broer van George Floyd, tijdens zijn getuigenis in het Congres.Beeld AP

‘Ik ben moe van de pijn die ik nu voel’, zei Philonise Floyd. ‘Ik ben moe van de pijn die ik elke keer voel als een andere zwarte persoon zonder reden wordt vermoord. Stop het, stop het.’

Zijn broer George overleed op 25 mei nadat bij zijn arrestatie een witte politieman bijna negen minuten met zijn knie op zijn nek had gedrukt. Beelden van zijn dood gingen de hele wereld over en leiden al wekenlang tot protesten tegen het buitensporige politiegeweld, en het systematische racisme in de Verenigde Staten, maar ook daarbuiten.

Philonise omschreef zijn broer als ‘onze vriendelijke reus’. ‘Dat was weer duidelijk toen ik het filmpje van zijn moord zag. Hij bleef rustig, hij vocht niet terug, luisterde naar de agenten. De man die hem doodde, die hem acht minuten en 46 seconden lang verstikte – die noemde hij ‘mijnheer’ terwijl hij om zijn leven smeekte.’

‘En ik kan u niet uitleggen hoeveel pijn het doet om zoiets te moeten zien’, vervolgde Philonese tegenover de justitiecommissie van het Huis van Afgevaardigden. ‘Om je eigen grote broer, waar je je hele leven tegenop hebt gekeken, te zien sterven, terwijl hij smeekt om zijn moeder.’

Politieapparaat ontmantelen

De vier agenten die bij de dood van Floyd waren betrokken, zijn allemaal ontslagen en zullen worden aangeklaagd. Maar activisten willen meer: ze eisen systematische veranderingen in het politieapparaat in de hoop toekomstige doden te voorkomen. In antwoord op de protesten belooft een meerderheid van de gemeenteraadsleden in Minneapolis (de stad waar Floyd is omgekomen), de politie ‘te ontmantelen en af te schaffen’ - wat betekent dat burgemeester Jacob Frey het besluit niet naast zich neer kan leggen.

De raadsleden beklemtoonden dat ze het politieapparaat niet meteen willen opdoeken, maar eerst met de gemeenschap zullen overleggen over het opzetten van nieuw systeem om de openbare veiligheid te garanderen.

LEES OOK:

Met de rellen boekt Minneapolis de sombere oogst van de scheiding tussen wit en zwart
Minneapolis, dat na de dood van George Floyd al een week het toneel is van hevige rellen, geldt als een progressieve en welvarende stad. Tegelijk is het ook een van de steden in de VS waar de zwarte en de witte bevolking het meest van elkaar zijn gescheiden.

In gepolariseerde VS lijken de raciale scheidslijnen alleen maar dieper te worden
De aanleiding is politiegeweld tegen de zwarte bevolking, de achtergrond is de hardnekkige achterstand van die bevolking. De rellen in Minneapolis en elders in de Verenigde Staten verlopen volgens een patroon dat zich al zeker vijftig jaar periodiek herhaalt.

Het heruitvinden van de politie is in 2013 ook al eens gebeurd, in Camden, New Jersey, een van de armste steden van het land.
Voorheen zagen bewoners de politie alleen nadat er iets was gebeurd. Dan rukte ze tot de tanden bewapend uit en zette ze iedereen onder druk om informatie te geven. ‘Dat werkt niet. We willen geen Rambo’s zijn met een vuurwapen, maar Moeder Teresa met een uitgestoken hand.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden