Stop dat oprukkende Engels

De ingezonden lezersbrieven van maandag 29 augustus.

Redactie
Tweetalig onderwijs met Engelse leraar voor schoolkinderen in Hilversum. Beeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskrant
Tweetalig onderwijs met Engelse leraar voor schoolkinderen in Hilversum.Beeld An-Sofie Kesteleyn / de Volkskrant

Brief van de dag: Stop dat oprukkende Engels

Engels rukt op in de collegezalen (Voorpagina, 26 augustus) maar ook in andere onderwijssectoren infiltreert het Engels steeds verder ten koste van het Nederlands: met name in het zogeheten tweetalig basis- en voortgezet onderwijs, waar in veel lessen het Engels al de voertaal is. Er zijn zelfs al experimenten in de peuteropvang om de kinderen in het Engels 'onder te dompelen'. De argumentatie is meestal tweeledig: jonge kinderen pikken heel makkelijk een tweede taal op, en ten tweede in de huidige (economische) werkelijkheid van globalisering of internationalisering is een goede beheersing van het Engels noodzakelijk. Jonge kinderen kunnen weliswaar relatief makkelijk en snel een tweede taal verwerven, maar dat geldt zeker niet voor situaties waarin twintig of meer kinderen in een klas zitten. Als het gaat om de internationalisering: vergeleken met inwoners van verreweg de meeste landen hebben Nederlanders al een redelijke beheersing van het Engels. En wat de economie betreft: waarom deden of doen Japan en Zuid-Korea het zo goed terwijl de inwoners van die landen geen of belabberd Engels spreken? Een laatste argument tegen de Engelse infiltratie (die ook al plaatsvindt via een groot aantal leenwoorden) betreft de positie van het Nederlands als cultuurtaal. Die positie wordt zeker geschaad als het Engels steeds dominanter wordt.

René Appel, Amsterdam

Hubrissyndroom

Mark Rutte, sinds oktober 2010 premier, moet weg. Niet omdat hij het slecht gedaan heeft, maar omdat hij met een derde kabinet de kritische grens van 8 jaar premierschap gaat overschrijden. De kans dat hij dan het hubrissyndroom ontwikkelt, is onaanvaardbaar groot, want niets is zo slecht voor de geestelijke gezondheid als te veel of te weinig succes (zie David Owen: The hubris syndrome. Bush, Blair and the intoxication of power). Acht jaar elke dag op tv komen is het absolute maximum van wat een mens kan verdragen. Zelfoverschatting en paranoïdie zijn de onvermijdelijke gevolgen. Laten we daarom in Nederland in de wet vastleggen dat je maximaal 8 jaar premier mag zijn.

Jean-Paul Selten, psychiater te Amsterdam

Dunglish

Het artikel over colleges die in het Engels worden gegeven (O&D, 26 augustus) is mij uit het hart gegrepen. Niet dat ik ook maar iets met universiteiten te maken heb; mijn Mulo-opleiding volstond. Mijn invalshoek is de 23 jaar die ik in het Verenigd Koninkrijk heb gewoond.

Toen ik daar aankwam had ik de heilige overtuiging dat ik geen enkel probleem met de taal zou hebben: ik sprak Engels, las vrijwel alleen maar Engels boeken, keek ook in Nederland al dagelijk naar de BBC. Ik kwam al snel van een koude kermis thuis.

Ik bleek vaak letterlijk uit het Nederlands te vertalen, zodat mijn betoog onbegrijpelijk werd. Mijn grootste uitglijer was een volle pub te verhalen over het Hollandse joch dat een overstroming voorkwam 'by putting his finger up a dyke'.

Britten zijn vaak blij als anderstaligen Engels spreken, en zijn te beleefd om foute grammatica of uitspraak te corrigeren.

Nu ik weer op Neêrlands bodem ben geland, krab ik mij dagelijks op het hoofd vanwege de mate waarop het Engels in het dagelijks taalgebruik is doorgedrongen. Reclamekreten, tv-jingles, vaak verkeerd uitgesproken. Probeert men 'kewl' te zijn? Wat in godsnaam is geüpdated? Het vermangelen van twee voltooide tijden in één woord doet zeer aan mijn netvlies.

Laat ik het zo stellen: als het inderdaad waar is (wat ik heb horen beweren) dat de Nederlandse voertaal over 200 jaar het Engels zal zijn, laten we dan in ieder geval er voor zorgen dat het ook inderdaad Engels is, en niet Dunglish. Lees Wikipedia voor dat laatste woord maar eens. Schaamrode kaken.

En mag ik het een volgende keer eens hebben over de vreselijke slordige en vaak onverstaanbare manier van spreken op de Hollandse buis? Er is wat misgegaan hier, in die 23 jaar.

Marialette de Haas, Haarlem

Knappe universiteit

Dinsdag 23 augustus: minister Bussemaker schrijft aan de Kamer dat ze de nauwe samenwerking tussen de Universiteit Utrecht en Danone toejuicht, want marktgestuurd onderzoek is goed voor samenleving en wetenschap.

Vrijdag 26 augustus: minister Bussemaker zegt in de Volkskrant (Voorpagina) dat ze niet wil dat universiteiten Engelstalig onderwijs aanbieden om internationale studenten te trekken, want commercialiteit past niet bij de universiteit. Wel gestuurd worden door de markt, maar geen commerciële afwegingen maken - knappe universiteit die zich aan die opdracht weet te houden.

Hieke Huistra, Bert Theunissen, wetenschapshistorici, Universiteit Utrecht

Doordenker

Grappige vergissing in het signalement van het postuum verschenen boek van René Gude, Het agoramodel - De wereld is eenvoudiger dan je denkt (Sir Edmund, 27 augustus).

De titel wordt vermeld als: 'Het agoramodel - De wereld is eenvoudiger als je denkt'. Gude zou het hebben gewaardeerd, als Denker des Vaderlands!

Peter 't Hoen, Koudum

Vertrouwen

Mooi interview met Adil C. (Ten Eerste, 27 augustus). Mischien had hij meer zijn best moeten doen om te integreren in de Nederlandse samenleving. Dan had hij kunnen weten dat geld sturen naar zijn vriend Aykut in Syrië niet zo slim was. En terecht als heulen met de vijand wordt gezien.

Zijn opmerking aan het einde van het interview blijft me het meest bij, dat hij door zijn werk in het dierenasiel weer een beetje vertrouwen krijgt in de maatschappij. Hij zou zich echter ook af moeten vragen of de maatschappij weer vertrouwen in hem krijgt.

Willem van Gogh, Bangkok

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden