Stoofpotkiller

De gadgetman haalde bijna een jaar geleden de Nuon E-manager in huis, om zijn stroomverbruik aan banden te leggen. Heeft het geholpen?

Het bereiden van een stoofpotje is slecht voor het klimaat. Bij een paar uurtjes stoven op een zacht inductievuurtje jaag je er zomaar 3 kilowattuur aan elektriciteit doorheen. Nu hebben we thuis groene stroom, dus het klimaat heeft er niet al te veel hinder van, maar ik had me nooit gerealiseerd dat zachtjes pruttelen zo veel energie vreet. Exit stoofpotje daarom voor de rest van het jaar, anders halen we onze verbruikstargets niet.


Sinds krap een jaar weet ik precies wat er op een dag aan elektriciteit doorheen gaat, dankzij de E-manager van Nuon. Dit is een systeem waarmee nauwkeurig en direct het energieverbruik in huis kan worden gemeten. Inzicht in het verbruik leidt tot besparingen, claimt Nuon. Tot ongeveer 9 procent op elektriciteit per jaar en 14 procent op gas. Dat laatste heb ik niet kunnen controleren, omdat de woning wordt verwarmd met stadswarmte en daar werkt de E-manager (nog) niet op. Voor een gemiddeld huishouden betekent 9 procent besparing ongeveer 400 kilowattuur per jaar. Dat is bijna net zoveel als de opbrengst van twee zonnepanelen en omgerekend een kleine 90 euro.


De basisset voor de E-manager kost 179 euro en om de informatie via smartphone of tablet te kunnen lezen is een abonnement nodig van 2,95 euro per maand. Van de gemiddelde besparing blijft daardoor ongeveer 55 euro over, wat betekent dat de terugverdientijd van het systeem ongeveer drie jaar bedraagt als je het alleen voor elektriciteit gebruikt. Wie ook zijn gasverbruik gaat managen, bespaart meer. Dat betekent dat de aanschaf in termen van terugverdientijd verantwoord is.


Na een jaar proberen zou duidelijk moeten zijn of de 10 procent besparing inderdaad bereikt is. Een precieze besparing uitrekenen blijkt echter lastig doordat in een jaar tijd ook veranderingen zijn geweest in de energiehuishouding. Zo is er een wasdroger met warmtepomp gekomen, die veel energiezuiniger is. Ook is de stokoude beeldbuistelevisie vervangen door een lcd-type, waardoor het uurverbruik is gedaald van 80 watt naar 23 watt. Er is het afgelopen jaar dus sowieso al flink minder elektriciteit verbruikt.


Een ander probleem is dat het systeem met name de eerste maanden niet even stabiel was. Zo werden aanvankelijk soms dagen achtereen geen verbruiksdata gemeten. Bij het wegvallen van de internetverbinding bewaart de E-manager de gegevens tot de zaak weer online is, waarna alsnog de juiste verbruiksgegevens in het overzicht verschijnen. Maar met name in de beginperiode ging dit nogal eens mis, waardoor het maandoverzicht niet klopte. Een ander nadeel is dat de E-manager niet overweg kan met zonnepanelen. Stroom van het dak die niet wordt gebruikt, wordt teruggeleverd aan het net. De E-manager ziet dit echter als verbruik, waardoor de cijfers met name in de zomer vertekend raken.


Wat het apparaat vooral goed doet, is inzicht geven. Direct al bleek dat het huis enkele stiekeme stroomdrinkers kent, die ook in stand-by nog flink wat energie opnemen. Berucht zijn settopboxen voor de televisie, maar ook de subwoofer bleek in de slaapstand nog 8 watt tot zich te nemen. Door deze apparaten slimmer in te stellen (de mediabox van UPC in de eco-stand gezet) en door een smartplug (een slimme stekker die het verbruik meet en op afstand te bedienen is) aan de subwoofer te koppelen, is het sluimerverbruik al met 28 watt gedaald. Dat betekent op jaarbasis een besparing van ongeveer 250 kilowattuur.


Door ook enkele andere apparaten slimmer in te stellen of domweg los te koppelen, is het sluimerverbruik in huis in totaal met 30 watt gedaald en gaat het gezin bewuster om met verlichting in huis. Die 10 procent hebben we vermoedelijk wel gehaald.


Na een jaar uitproberen luidt de conclusie dat de E-manager zichzelf terugverdient. Het systeem moet het vooral hebben van kleine besparingen op sluimerverbruik, die in een jaar tijd aardig kunnen oplopen. Wel zullen de grootste besparingen in het begin worden gevonden, als alle apparaten die onnodig stroom verbruiken, uitgeschakeld zijn.


Daarna geeft het systeem vooral inzicht en is het handig om op afstand met de smartphone bijvoorbeeld de verlichting in huis te regelen als je niet aanwezig bent. Aan het systeem kan ook een slimme thermostaat (129 euro) worden gekoppeld, waardoor ook de verwarming op afstand en volgens tijdschema's in- en uit te schakelen is. Alleen jammer van die stoofpotjes.


ALTERNATIEVEN

Nuon E-manager

AanUitpakket: meet elektriciteits- en gasverbruik. Data af te lezen op smartphone, tablet en pc. Zeven apparaten op afstand te bedienen (een dubbelstekker met zes ingangen, plus een losse 'smartplug') Prijs: 179 euro, plus 2,95 euro per maand.


HomeWizard

Vergelijkbaar systeem dat in combinatie met de zogenoemde Wattcher het elektriciteitsverbruik in huis monitort. Apparaten en lampen zijn ermee op afstand te bedienen. Vanaf 99 euro.


Verder:

Zjools (99,95 euro), Wattson (vanaf 139 euro), Toon (vanaf 120 euro, abonnement 3,50 per maand, alleen voor klanten van Eneco).


ZUIPLAP

Wat zijn de grootste energieverbruikers in huis? Bijna iedereen weet dat de wasdroger en het waterbed berucht zijn, maar ook een thuistap is een stille slurper. Wie dit apparaat alleen gebruikt als er een feestje is, heeft er weinig stroomkosten aan. Maar houdt de thuistap het vaatje altijd gekoeld, dan verbruiken sommige typen meer dan twee volwaardige koelkasten: 500 kilowattuur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden