Stones op Pinkpop: ook voor jongeren

De grote namen in de popmuziek vullen gemakkelijk zelf stadions, toch trekken ze naar festivals. Is dat slecht voor nieuwe bands?

AMSTERDAM - Er ging geruime tijd een buzz rond maar gisteren werd het officieel bevestigd: The Rolling Stones komen spelen op Pinkpop 2014. 'The greatest rock 'n' roll band on earth' zal de Pinkpopzaterdag afsluiten.

Dat is dan de tweede keer dat het popfestival in Landgraaf een klapper maakt door een legendarische rockact te programmeren als headliner. In 2012 bracht Bruce Springsteen het Pinkpoppubliek buiten zinnen.

Hoewel sterren als de Stones en Springsteen gewoonlijk op eigen kracht stadions vullen, lijken de gouwe ouwen zoetjesaan steeds meer in de richting van festivals te schuifelen. De Stones doen dit jaar ook Werchter in België. Een trend?

Zo mag je het wel noemen volgens Leon Ramakers, oud directeur van Mojo, Nederlands grootste concertorganisator en eigenaar van Pinkpop. Ramakers heeft na zijn vertrek bij Mojo altijd een lijntje gehouden met het management van de rockband en is nog steeds persoonlijk verantwoordelijk voor het regelen van hun Nederlandse concerten.

'Het is een heel bewuste keuze geweest om voor deze Stonestoer te kiezen voor programmering op festivals waar dat mogelijk is. Ik ben vier jaar bezig geweest het management te overtuigen van het belang daarvan. Doe eens iets dat jongeren aanspreekt. Natuurlijk, de oude garde weet wat voor fantastische shows jullie op poten zetten, maar je moet ook de jonkies zien te overtuigen dat je die 'greatest band on earth' bent.'

Wat de Stones Pinkpoprijp maakte, was het Britse Glastonbury Festival dat als testcase diende voor meer festivaloptredens.

Ramakers: 'Dat is ze uiteindelijk zo goed bevallen dat Pinkpop een hele reële optie werd.'

Springsteen op Pinkpop 2012? Van hetzelfde laken een pak. 'Ik heb tegen hem gezegd dat hij met de grootste glimlach ooit van het podium zou komen als hij Pinkpop zou doen. Uiteindelijk vond hij het geweldig.' Ramakers heeft nog Paul McCartney op zijn festivalverlanglijstjes staan. 'Hij zegt voortdurend dat hij te oud is en niet geïnteresseerd maar ik geloof daar niet zo in. Elke nog optredende artiest heeft die ambitie om nieuw publiek aan zich te binden.'

Zo'n wereldact programmeren op je festival levert niet alleen voordelen op. Een mega-act moet ook navenant betaald worden. Pinkpopbaas Jan Smeets noemde op de persconferentie The Stones de duurste act ooit in de geschiedenis van Pinkpop. Hoe duur? Daar doet hij geen uitspraken over. Het betekent wel dat de oude rockers dusdanig leunen op het budget dat de kans bestond dat de rest van de programmering van tweede of derde garnituur zou zijn.

Niets van dat al als je kijkt naar andere Pinkpopacts als Arcade Fire, Stromae, John Mayer en Arctic Monkeys. Of Pinkpop een financiële injectie heeft gekregen om de rest van de programmering op peil te houden, wil Ramakers niet kwijt.

Een act van de statuur van de Stones zou ook zo'n aanzuigende werking kunnen hebben dat de rest van het festival aan aandacht inboet. Er bestaat het gevaar dat alles vóór de Stones wordt gezien als een veredeld voorprogramma. Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg wil om die reden dan ook geen mega-acts in zijn Alphatent. Juist het ontdekken van nieuwe bandjes maakt volgens hem deel uit van het eigene van Lowlands.

Ramakers: 'Maar Lowlands is een heel ander soort festival. Het jonge publiek van Pinkpop wíl heel graag Arcade Fire en Stromae zien. Ze nemen de Stones mee, uit nieuwsgierigheid over wat hun ouders daar nou zo goed aan vinden.'

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden