Stones kunnen de poppoort naar Cuba openen

'Nou, daar zijn we dan', zei Mick Jagger in 1998 tegen een ontploffend stadion in Moskou. Ze waren aan de late kant. Michael Jackson, Pink Floyd en Metallica hadden na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie al in Moskou gespeeld, en the Rolling Stones moesten dus nog langskomen in het land waar westerse pop en rock lang verboden waren geweest. Vanavond zijn ze er in Havana in elk geval als de kippen bij.

Rolling Stonesleden Ron Wood, Mick Jagger en Keith Richards tijdens een optreden in Mexico-Stad. Beeld ap

De Stones hebben alles al meegemaakt. Zijn veertig keer de aarde rondgevlogen, hebben in elk denkbaar stadion die scheurende openingsriff van Satisfaction gespeeld. Het concert dat ze gaan geven in de Coliseo de la Ciudad Deportiva moet voor de band voelen als de laatste mijlpaal in een rock-'n-roll-carrière van ruim een halve eeuw. Het is misschien ook wel het laatste 'historische concert' dat ze kunnen geven - een optreden in Noord-Korea zal er waarschijnlijk niet in zitten.

De Stones staan te trappelen. Vandaar waarschijnlijk dat Keith Richards zich in september niet langer kon inhouden tijdens een interview met de Volkskrant. In het diepste geheim waren de voorbereidingen bezig voor een Cubaans concert, maar Richards was zo opgetogen dat hij iets te loslippig werd. 'We spelen volgend jaar een Zuid-Amerikaanse tournee', zei hij, 'en hopelijk, hópelijk gaan we nog spelen in Cuba. Dat zou waanzinnig zijn.' Een paar weken later werd Mick Jagger gesignaleerd in Cuba, op inspectie bij eventueel geschikte speellocaties.

Eindelijk Satisfaction in het land van de salsa

Rockmuziek was lang taboe op het socialistische eiland. Net als lang haar en strakke broeken bij mannen. Maar vanavond spelen de Stones dan toch - gratis! - voor honderdduizenden Cubanen. Lees hier meer.

Hoe historisch het Stones-concert wordt, zal uiteraard de geschiedenis moeten uitwijzen. Het is in elk geval niet het eerste westerse popconcert in Cuba: eerder deze maand speelde bijvoorbeeld al de dance-act Major Lazer in Havana, voor een kleine half miljoen bezoekers. Het ware historische gehalte van politiek beladen concerten is vaak meer een gevoelskwestie. De Stones hebben zo'n beetje de hele communistische geschiedenis van Cuba meegemaakt, en stonden voor Fidel Castro symbool voor de perversie van het Westen. Dat maakt juist hun optreden bijzonder, zowel voor jonge als al wat oudere Cubanen.

Vanuit de wereldwijde muziekindustrie wordt vannacht ook met belangstelling naar het Stones-concert gekeken. De Stones moeten een enorme stage-show op het eiland zien te krijgen, want in Cuba is nauwelijks popmuzikale infrastructuur en dus ook geen beschikbaar rockconcertmateriaal. Als het de Stones straks lukt een vlekkeloos megaconcert neer te zetten op het eiland, dan kan het elke westerse band gaan lukken. Dan gaan de poppoorten naar Cuba open. En worden de Stones te Havana, op 25 maart 2016, ook in dat opzicht historisch.

1971, The Concert for Bangladesh, Madison Square Guarden, New York. Het eerste grote benefietconcert, georganiseerd door George Harrison en Ravi Shankar, met sterren als Eric Clapton en Bob Dylan. De opbrengst ging naar de hongerende inwoners van de jonge staat Bangladesh. Beeld AP / Jim Wells
1978, One Love Peace Concert, Kingston. Dit beladen concert, met reggaehelden als Peter Tosh en Bob Marley, moest vrede brengen in het door een bloedige politieke strijd verscheurde Jamaica. Marley dwong de aartsrivalen Michael Manley en Edward Seaga elkaar de hand te schudden.
1985, Live Aid, Wembley, Londen. De hongersnood in Ethiopië schokte de wereld en dus ook Bob Geldof. Die organiseerde het grootste liefdadigheidsconcert in de geschiedenis, simultaan gehouden in Londen en Philadelphia en bekeken door miljarden televisiekijkers in 150 landen. Beeld © Neal Preston/CORBIS
1991, Monsters of Rock, Moskou. Direct na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie werd op het Moskouse vliegveld Toesjino het eerste grote westerse rockconcert georganiseerd. De tot voor kort 'verboden' band Metallica speelde volgens sommige schattingen voor 1,2 miljoen bezoekers.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden