Stof kan de aarde ook opwarmen

Stof kan de zon blokkeren en wordt daarom vaak genoemd als een belangrijke oorzaak van de laatste ijstijd. Maar stof kan de planeet ook opwarmen....

Computersimulaties laten zien dat stof, afkomstig van woestijnzandstormen, zich door de atmosfeer kan uitspreiden als een deken die de warmte vasthoudt. Hiermee wordt een andere kijk gegeven op de klimaatveranderingen, aldus het onderzoeksteam waarin verschillende instellingen (NASA) en universtiteiten (Colorado en New York) samenwerkten.

Vermoedelijk hebben hoge stofconcentraties gedurende de ijstijd tijdelijk aanzienlijke regionale temperatuurstijgingen veroorzaakt, tot vijf graden Celsius. Sommige van die veranderingen vallen samen met zogheten Heinrich-gebeurtenissen, waarbij grote hoeveelheden enorme ijsbergen afbraken van de ijskap waardoor het oceaanwater afkoelde. Dat leidde op zichzelf weer tot veranderingen in zeestromingen en wijzigingen van het klimaat.

De opwarming leidde ook tot veranderingen in de luchtcirculatie-patronen, waarbij warme lucht naar de oceanen werd gedreven. 'Onze onderzoeksresultaten wijzen stof aan als een potentiële warmtebron gedurende de laatste ijstijd. Het doet vermoeden dat deze warmte een sleutelrol speelde bij de plotseling klimaatveranderingen die tot dusver niet verklaard konden worden', aldus Overpeck.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.