Stoere, krachtige bewegingen en geschiedenislessen in Nachthexen 1: Jeanne

De geschiedenissen van Jeanne d'Arc en Russische bommenwerpsters wordt subtiel vervlochten tot een pakkend geheel. De vloer is aan vijf danseressen met meisjesachtig lange haren en stoere, krachtige bewegingen.

Nachthexen 1: JeanneBeeld Judith Zwikker

'Ik verklaar. Dat ik beter had moeten weten. Dat ik niet weet wie ik ben. Dat ik geen heks ben. Dat ik geen man ben. Sorry. Geen sorry.' Op een hamerende livebeat schreeuwt actrice Hanne Struyf ons vanaf een ijzeren stellage toe als een hedendaagse Jeanne d'Arc. Haar mooie tekst heeft het staccato-karakter van Peter Handkes befaamde Publikumsbeschimpfung en is samen met haar overtuigende performance de partituur van de dansvoorstelling Nachthexen I: Jeanne.

Nachthexen 1: Jeanne

Dans.
Choreografie: Jens van Daele.
Tekst: Hanne Struyf.
Muziek: Richard van Kruysdijk.
9/12, Stadstheater Arnhem.
Tournee Nederland t/m 17/3.

Beginnen met een climax, dat is gewaagd. Anderzijds: de levens van de vrouwen in dit eerste deel van een trilogie over heldinnen waren dat ook. Jeanne d'Arc was legeraanvoerder in de Honderdjarige Oorlog en eindigde in 1431 als vermeende heks op de kerkelijke brandstapel.

'Nachthexen' was de bijnaam voor een Russische eenheid nachtbommenwerpers van enkel vrouwen, die in de Tweede Wereldoorlog glijvluchten maakten die klonken als bezemgeveeg.

Choreograaf Jens van Dale vervlecht deze geschiedenissen subtiel tot een pakkend geheel. De vloer is aan vijf danseressen met meisjesachtig lange haren en stoere, krachtige bewegingen. Hun lichamen zijn gespannen veren, constant alert. Zij zijn de nachtheksen, maar ook de moed van Jeanne, die standvastig zoveel tegenstrijdig-heden verklaart, dat ze de facto niks verklaart. We zien vuur en horen vuur, hun gedeelde nachtmerrie. Projecties van takken en ook van wolken glijden over de vloer, Jeanne zet haar paard op stal én haar vliegtuig in de hangar.

Dat alleen het einde, met ruimte voor woorden over liefde en schoonheid, een beetje wegloopt, neem je op de koop toe.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden