‘Stoerdoenerij’ geeft premier Leterme amper respijt

De Belgische regering krijgt vier maanden uitstel voor BHV. Maar de staatshervorming komt daardoor wel in gevaar...

Verhitte koppen, harde verwijten (‘u bent een zakkenwasser’) en nog steeds geen stap dichter bij de oplossing van de politieke crisis in België. Zo laat het chaotische parlementaire debat in de nacht van donderdag op vrijdag zich het beste omschrijven.

‘Hoe belachelijk maken we ons?’, vroeg de Vlaamse socialist Peter Vanvelthoven zich vertwijfeld af. ‘Meer dan stoerdoenerij is dit niet, een triestig schouwspel.’ De Franstalige christen-democraat Christian Brotcorne sprak van een ‘overbodig debat over de agendering van een wetsvoorstel.’

Na twaalf uur omtrekkende bewegingen in de Kamer kwam pas om tien over twee ’s nachts de hoofdschotel op tafel: een stemming over de verdere agendapunten. Mocht het Vlaamse wetsvoorstel over de splitsing van kiesdistrict Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV) überhaupt worden behandeld?

Ja, stemden alle Vlaamse Kamerleden in koor. Nee, stemden alle Franstaligen, die een minderheid vormen. En zo werd het voorstel aangenomen. Plots was het muisstil in het halfrond, waar het twaalf uur rumoerig was geweest.

Maar al tien minuten later hamerde de Kamervoorzitter de vergadering af. De Franstalige socialisten, liberalen en christen-democraten dienden namelijk prompt amendementen in die het wetsvoorstel drastisch veranderen. Die plannen sturen ze naar de Raad van State, en op dat advies moet worden gewacht. Einde debat.

BHV draait erom dat Franstalige politici uit het tweetalige Brussel in 35 Vlaamse gemeenten tienduizenden Franse kiezers kunnen bereiken – ‘er stemmen kunnen stelen’, in de woorden van Kamerlid Bart Laeremans (Vlaams Belang). Daarom eisen de Vlamingen dat kiesdistrict BHV wordt gesplitst. De Franstalige partijen zijn daar fel tegen.

Dat er geen akkoord te bereiken viel, was op voorhand duidelijk. ‘De toestand is hopeloos, maar niet ernstig’, sneerde de Vlaamse rechts-populistische Jean-Marie Dedecker van Lijst Dedecker. ‘Jullie hebben als coalitie poker gespeeld.’

Dat pokerspel draaide weken om de vraag wie de regering uitstel zou verlenen voor de parlementaire behandeling van BHV: Letermes fractie van christen-democraten en Vlaams-nationalisten, of de Franstalige partijen. De tot op het bot verdeelde regering hoopt tegen 15 juli een ‘onderhandelde oplossing’ te bereiken.

Het uitstel kwam van de Franstaligen. Behalve de amendementen riepen ze vrijdag ook een ‘belangenconflict’ in. Dat zet de BHV- wetsvoorstellen vier maanden ‘in de koelkast’.

Maar premier Leterme, die zijn Vlaamse kiezers naast de splitsing van BHV ook een staatshervorming heeft beloofd, dreigt voor dat uitstel een hoge prijs te betalen. Partijvoorzitter Elio Di Rupo van de Parti Socialiste liet doorschemeren dat de hervormingen nu niet voor de zomer af zijn.

De verhoudingen blijven verziekt. ‘Laten we eerlijk zijn’, aldus de Franstalige socialiste Anne-Sylvie Mouzon. ‘De stemming van vannacht is er een van Vlaamse volksvertegenwoordigers die het land willen splitsen of, cynischer, België willen behouden om het ten voordele van de Vlamingen uit te buiten. Het is tijd dat daar een einde aan komt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden