Terugblik 2013

'Stoempen lijkt een woord speciaal voor haar lange, krachtige benen bedacht'

'Voor iemand met een bijna ziekelijke hoeveelheid toewijding en discipline is niets zo frustrerend als het machteloze gevoel van materiaalpech.' Sportverslaggeefster Lisette van der Geest blikt voor Volkskrant.nl terug op haar sportmoment van 2013.

Ellen van Dijk in actie op het WK wielrennen in september. Beeld ANP
Ellen van Dijk in actie op het WK wielrennen in september.Beeld ANP

Zeventig kilo is ze als ze afstapt. Boos en gefrustreerd. Haar blonde hoofd naar beneden gericht. Het lichaam wil wel. Het lichaam kán ook die zaterdag in juni, misschien zelfs meer dan ooit, want ja ze weegt nu zeventig kilo. Maar dat verdomde materiaal.

Ellen van Dijk (26) is een wielrenster die op zo'n manier leeft dat ze zoveel mogelijk controle houdt. Ze onderwerpt haar lichaam jaarlijks aan diverse aerodynamicatesten in Europa voor een optimale lichaamshouding op de fiets, wat ze doet in een frequentie die haar collega's niet beantwoorden.

Van Dijk houdt nuttige wetenschappelijke onderzoeken in de gaten en stapt om vier uur 's ochtends uit bed, in een poging ongestoord een wedstrijdparcours te verkennen met een camera op het stuur. Ze doet dagelijks gedisciplineerd speciale oefeningen waar het gros van de andere wielrensters zich niet aan waagt. Voor iemand met een bijna ziekelijke hoeveelheid toewijding en discipline is niets zo frustrerend als het machteloze gevoel van materiaalpech.

Maar ook al druipt de irritatie die zaterdag van haar gezicht, eigenlijk draait 2013 voor Van Dijk niet om dat noodlottige moment. Haar laptop bevat al vanaf het begin van het jaar een document met daarin de meest gedetailleerde informatie. De titel: project WK tijdrijden. Daar wil ze winnen. Ze weet dat het kan. Het parcours is haar op het lijf geschreven. Stoempen lijkt een woord speciaal voor haar lange, krachtige benen bedacht. Ze draagt the animal als bijnaam. Bovendien is ze meer afgetraind dan ooit. Ze viel de laatste jaren tien kilo af, wat maakt dat ze makkelijker fietst, vooral bergop.

Drie maanden na die zaterdag stapt Van Dijk omhoog. Op de bovenste trede van het podium. Wie maalt er om een verpest Nederlands kampioenschap met een wereldtitel tijdrijden op zak?

Lisette van der Geest is sportverslaggeefster van de Volkskrant.

Van Dijk wint WK-goud in de tijdrit. Beeld AFP
Van Dijk wint WK-goud in de tijdrit.Beeld AFP

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden