Stoelverslaving is te genezen

Hans Teeuwen en heerlijke hasj, rapper Fresku over Mohammed-cartoons en een armada van Roemeense busjes.

Paul Onkenhout
null Beeld Wendy Waal, Van Der
Beeld Wendy Waal, Van Der

Hans Teeuwen wil de mensheid graag iets meegeven: rook geen wiet, maar hasj. 'Dus jongens en meisjes: ga maar lekker naar de coffeeshop en vraag de buitenlander om een heerlijk stukje hasj.'

Leon Verdonschot sprak voor Nieuwe Revu met Teeuwen. De cabaretier heeft een plaat gemaakt en gaat op tournee. Het interview schiet, niet geheel onverwacht, alle kanten op.

Via Nederlandstalige muziek, blowen en zijn publiek komt het gesprek op de aanval op Charlie Hebdo en zijn reactie daarop. Hij maakte filmpjes en zette ze op YouTube. 'Voor mezelf. Het vrat echt aan me, ik was bang in te storten en in een diepe depressie te zakken. Ik zat hier op mijn bank maar eindeloos, als in een loop, die beelden terug te kijken. Zo naar, zo goor, met die agent die van dichtbij werd neergeschoten.'

De aanslag komt ook ter sprake in een interview in Vrij Nederland met Fresku, de rapper die eerder deze maand in een videoclip uithaalde naar 3FM. Het station zou te veel gericht zijn op 'blanke' muziek.

Moslim

Fresku is moslim, 'geen feit dat hij aan de grote klok hangt'. Heikel wordt het als het over de grenzen van de spot gaat. Hij wijst erop dat de profeet Mohammed afbeeldingen van hemzelf 'ten strengste' heeft verboden. 'Waarom wil je dat dan zo graag doen? Dan ben je er voor mij gewoon op uit om te kwetsen. De mensen die daar pijn van hebben, zijn heus niet allemaal aanhanger van IS.'

In buitenlandmagazine 360 springen verhalen over de Amerikaanse presidentskandidaat Bernie Sanders (socialist!) en de onbekende Roemeen Viktor Talic er bovenuit, uit respectievelijk Rolling Stone en Der Spiegel. Talic (niet zijn echte naam) levert vanuit Roemenië overal in Europa goederen en mensen af.

Honderden Roemenen doen hetzelfde, zo blijkt. Sinds 1992 hebben vier miljoen Roemenen het land verlaten. 'Een gigantische armada van Roemeense busjes koerst al jaren door Europa.' Een enkele reis naar Nederland kost 80 euro.

De reis gaat deze keer naar Portugal en vergt vijftig uur. Franse tolwegen worden gemeden (te duur). 'Niemand let op de tijd, niemand lijkt zich erom te bekommeren of de rit ooit voorbij zal zijn (...). De passagiers hangen als verdoofd in hun stoel.' Ook erg: de keiharde Roemeense discomuziek, een middel voor de chauffeur om niet in slaap te vallen.

Kantoorfitness

Het is nog gevaarlijk ook, zo'n reis, betoogt Elsevier met veel kracht. 'Het nieuwe grote gevaar' wordt benoemd: de stoel. Nieuw is dat niet, inderdaad. Al in 2010 wees de Britse onderzoeker James Levine erop dat zitten het nieuwe roken is.

Elsevier sprak met de 'gepassioneerde antizitter'. Levine staat niet alleen. Onderzoek in Australië wees uit dat wie langer dan elf uur op een dag zit, een 40 procent hogere kans heeft op een vroegtijdige dood. Nederlanders zitten overigens gemiddeld 7,4 uur per dag.

Het goede nieuws: 'stoelverslaving' (het staat er werkelijk) is te genezen, bijvoorbeeld door 'kantoorfitness'. De tips: mail collega's niet, maar loop even naar ze toe en probeer eens staande te vergaderen. Ook 'ijsberend mobiel bellen' wordt van harte aanbevolen. Gaan we doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden