Stoelendans op OCW voor betere sfeer

Minister Van der Hoeven van Onderwijs gaat tweederde van haar directeuren overplaatsen naar een nieuwe baan. Ze hoopt met deze stoelendans de omstreden bestuurscultuur binnen het departement te verbeteren....

Van onze verslaggever Raoul du Pré

De meeste nieuwe leidinggevenden zijn afkomstig van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. 'Ik wil de kussens opschudden. Op veel plekken binnen OCW is een frisse wind hard nodig', aldus Van der Hoeven donderdag. De meeste overplaatingen gaan in per 1 februari. De benoemingen gelden voortaan voor vijf jaar. Daarna wordt het functioneren van iedere directeur opnieuw beoordeeld.

De stoelendans volgt op een reeks negatieve berichten over het functioneren van de ambtelijke top van het departement. Kort na elkaar waren er enkele affaires die vraagtekens opriepen over het functioneren van de (top)ambtenaren. De hoogste ambtenaar, secretaris-generaal Van der Steenhoven, stelde kort na zijn aantreden dat er veel schort aan de cultuur en de werksfeer onder zijn personeel.

Zijn ambtenaren weten volgens Van der Steenhoven niet van elkaar wat ze doen of wie waarvoor verantwoordelijk is. Het schort aan leiderschap en samenwerking. 'Er heerst een cultuur van ja zeggen en nee doen', stelde de secretaris-generaal vast. 'Fouten maken is taboe, dus leren we ook niet van onze fouten. En de buitenwereld, de scholen, waar we het allemaal voor doen, daar hebben we vaak geen idee van.'

Als gevolg van deze sfeer staat OCW onder rijksambtenaren bekend als een weinig populaire werkgever. Het is voor het departement vaak moeilijk om ambitieus personeel te werven bij andere ministeries.

Van der Steenhoven: 'Door deze stoelendans zijn mensen gedwongen na te denken over hun leiderschap. De nieuwe directeuren voldoen aan de criteria die voor het OCW-management gelden: ze hebben lef, tonen daadkracht en stimuleren vernieuwing.'

Veertien van de 22 directeuren - die aan het hoofd staan van een ambtelijke afdeling - gaan naar een andere plek. Niemand wordt ontslagen. De ondernemingsraad van het departement is al akkoord gegaan met de operatie.

Ter verbetering van de werksfeer stelde Van der Hoeven vorig jaar al een aantal extra vertrouwenspersonen aan. Die moeten voorkomen dat ambtenaren anoniem bij de Tweede Kamer of de media klagen over het gedrag van collega's. Dat gebeurde in 2004, toen ambtenaren de financiële beloningen van de ambtelijke top openlijk aan de kaak stelden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden