Stoel gestolen, Fabre afgelast

Een 'topfestival' was het, Springdance in Utrecht, en daarom mag De Utrechtse School zichzelf best een beetje op de borst slaan....

De twee solo-stukken van Jan Fabre die er werden opgevoerd haalden ruimschoots de landelijke pers en daarvan pik je als bescheiden theater altijd een fijn stukje publiciteit mee.

Extra jammer is het daarom dat zondag de laatste voorstelling van The very seat of honour moest worden afgelast omdat het decor, een negentiende-eeuwse chaise longue, was gestolen. En dat dat op het laatste moment ook nog is uitgelekt naar de pers.

Carina van Zanten van De Utrechtse School begrijpt niet waarom die diefstal nou interessant is voor de krant. 'Dat is geen promotie voor onze buurt', zegt ze.

Danseres Renée Copraij zat er anders maar mooi mee. Een collega bij het Vlaamse gezelschap Troubleyn laat weten dat Copraij door de afgelasting 'zwaar aangedaan' was.

'Je bereidt je psychologisch op zo'n zware voorstelling voor. Dan is het heel erg als de voorstelling door zo'n brutaal gebaar niet door kan gaan.'

De Victoriaanse sofa was het enige decorstuk en niet makkelijk te vervangen: pas tweeënhalf uur voor de voorstelling ontdekte men de diefstal.

Hoewel, 's ochtends was de inbraak al wel aan een medewerker van De Utrechtse School gemeld. Maar die ontdekte geen verdwenen eigendommen. 'Hij wist niet dat die bank daar had gestaan', aldus Van Zanten.

Dat betreurt men bij Troubleyn. 'De chaise longue was niet zomaar te vervangen', zegt Annabel François van het gezelschap. 'Deze had de juiste kleur linnen en het juiste hout. Het paste precies bij dat stuk.

'Maar als we de diefstal een paar uur eerder hadden geweten, hadden we bij onze kennissen in Nederland misschien nog een alternatieve chaise longue kunnen laten ophalen. Daarvoor was het nu te laat.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden