Stoeipartij ontaardt in groepsverkrachting

Het was bedoeld als ‘een geintje’: in een dronken bui de broek van een vriend omlaag trekken, een bierflesje in zijn anus duwen en een filmpje van het tafereel maken met de gsm....

Peter de Graaf

De zaak kwam in Bergen op Zoom aan het rollen doordat de jongens het filmpje lieten zien op het schoolplein van het gymnasium en bij de hockeyclub, waarvan ze allemaal lid zijn. Twee weken geleden liet de officier van justitie doorschemeren dat de verdachten wellicht niet waren vervolgd indien ze het filmpje niet hadden verspreid.

De groepsverkrachting, zoals het incident is gaan heten, vond vorig jaar in de herfstvakantie plaats in een boshuisje in Huijbergen. Het was een gezellige avond. De vijf vrienden hadden stevig gedronken, serieus geboomd over zaken als leven en dood, maar ook gestoeid.

Die stoei- en kietelpartij ontspoorde toen het slachtoffer, al mikpunt van allerlei plagerijen, op de bank werd gelegd en uitgekleed. De 17-jarige jongen, ziek van de alcohol, verzette zich tevergeefs. ‘Op het filmpje hoor je hem steeds roepen: niet doen, hou op en het doet pijn’, aldus de officier. Van de verkrachting werd lachend een gsm-filmpje en een foto gemaakt. Toen het slachtoffer ging douchen, barricadeerden zijn vrienden de deur.

Pas weken later meldde een ouder van een andere leerling van het gymnasium dat op het schoolplein filmpjes werden vertoond van een verkrachting van een medeleerling. Daarna deden de ouders van het slachtoffer aangifte.

De verkrachting heeft volgens de rechter grote invloed op het slachtoffer en zijn omgeving gehad: ‘Hij heeft zich onder behandeling van de huisarts en van het GGZ moeten stellen vanwege psychische problemen, zoals herbeleving, angst, schaamte, slapeloosheid, concentratieproblemen en verdriet.’

Ook wordt de jeugdreclassering ingeschakeld. Die heeft in haar rapport gemeld dat het belangrijk is ‘te streven naar enig herstel van relaties, aangezien sprake was van een vriendengroepje’.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden