Stockfoto Ariane geeft iets extra's

Conceptmaker Scato van Opstall bespreekt om de week geslaagde en minder geslaagde communicatiepogingen van merken en instanties. Deze week: waarom een anoniem fotomodel opeens wereldberoemd wordt.

Scato Van Opstall
Ariane met Photoshop-borsten. Beeld -
Ariane met Photoshop-borsten.Beeld -

Bedrijven die geen zin hebben om geld aan een fotograaf uit te geven, kopen stockfoto's: standaardplaatjes uit een beeldbank. Groenteboer Miedema vindt er een mand met glimmende groente & fruit, voor op de bestelbus. Zoek je een neutrale vergaderruimte met lachende dertigers, aangekleed als paspoppen? Geen probleem. Dat een uitzendbureau in Wuppertal of Atlanta precies dezelfde vergadertijgers gebruikt, so what.

Stockmodel Ariane is een ander verhaal. Waar de meeste stockfoto's inwisselbaar behang zijn, geeft Ariane iets extra's. Zo veel zelfs dat bedrijven over de hele wereld niet genoeg van haar krijgen. Dat gaat een keer opvallen. Ze kreeg op Facebook dan ook een eigen pagina: 'Ariane, the overexposed stockphoto model.' Hoe heeft ze het zover kunnen schoppen, tussen al die miljoenen plaatjes en honderdduizend modellen?

Intelligente Ariane. Beeld -
Intelligente Ariane.Beeld -

Om te beginnen is Ariane de ideale global villager. Een tikje oosters qua ogen, maar ook bruin haar en lichte huid - ze had overal kunnen wonen. Ze kan 17 zijn. Of 34, als ze iets ingehoudener kijkt. Ariane heeft een beetje erg veel tandvlees, dat maakt haar zo echt. Mooi, maar niet te perfect. Net zo aanspreekbaar als je buurmeisje. Dat vinden mannen leuk en vrouwen ook.

Stockfotografen betalen hun modellen eenmalig een al dan niet groot bedrag, dus wordt elk model, ook Ariane, zo breed mogelijk ingezet: met bezem, bouwhelm of turend in een microscoop; lachend, peinzend, naast een flipover of in een trainingspak. Daar schuilt nog een kracht van haar. Ariane is de perfecte kameleon. Met keukenhandschoenen is ze een onvermoeibare huismoeder. Met doktersjas en stethoscoop verandert ze even makkelijk in een net afgestudeerde kno-arts. Geef haar een nerdy zwart brilletje en ze is de eigentijdse zus van Margaret Hamilton, de maakster van de software die Neil Armstrong op de maan bracht.

Eén keer ging het mis. Dat lag niet aan Ariane, die met een zwabber een magazijnopruiming aanprijst. Wel aan de Hongaar die haar met Photoshop een borstvergroting gaf. Veel platter kun je cup D niet krijgen. Terwijl Ariane juist zo sexy is zonder enorme borstpartij. Dat stockbureau moet maar eens een fikse boete uitdelen. Lichamelijke integriteit geschonden, handen af van onze Ariane!

Je zou zeggen: dat ze overal is, is een reden om haar niet te gebruiken. Maar mijn vriendin en kinderen zijn ook overexposed in mijn universum. En ik hou daarom niet minder van ze. Ariane is here to stay.

Conceptmaker Scato van Opstall bespreekt om de week geslaagde en minder geslaagde communicatiepogingen van merken en instanties

Ariane kan het niet geloven. Beeld -
Ariane kan het niet geloven.Beeld -
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden