Stinkend naar yakboter

Antwerpen staat bekend om het grote aantal kledingzaken met net iets apartere kleren dan aan deze kant van de grens....

De Groote handelt in haast museale deuren, kaalgeschuurd, zorgvuldig gerestaureerd. 'Mijn handen jeuken als ik iets zie dat vies en stuk is om het proper en heel te maken', zegt De Groote. Haar koopwaar is veelal van Franse origine, voornamelijk zeventiende- en achttiende eeuws, meestal van massief eiken.

Sommige deuren zijn voorzien van prachtig houtsnijwerk, en het originele hang- en sluitwerk zit er nog aan. Voordeuren, kastdeuren, vitrinedeuren, in alle soorten en maten. Inmiddels wordt in deze zelfde winkel ruimte gemaakt voor een opmerkelijk tweede handeltje. Want een tak van de deurenfamilie woont sinds 1988 in China. Zij zijn sinologen die verliefd werden op de sobere, ongelakte meubeltjes van besneden hout die ze vonden op het platteland van Tibet en China. Elke van Ooydonk, de dochter van de deurenhandelaar, bracht na familiebezoeken aan China dat soort spullen mee naar België.

Lage, inklapbare Tibetaanse monnikkenkrukjes, tempelstoelen en kunstig vormgegeven kinderstoeltjes. Liefst van zeldzaam walnotenhout, want dat is fraai van kleur en tekening. Weer thuis wilden vrienden en kennissen ze direct van haar kopen. Zo ontstond het idee er een serieuze handel in te beginnen. 'Mijn schoonzus in China en ik laten ons leiden door onze eigen smaak', zegt Elke van Ooydonk. 'En die blijkt precies aan te sluiten bij wat de mensen hier mooi vinden.'

Wel kopen ze alleen spullen in die minstens honderd jaar oud zijn. Het resultaat is een unieke collectie, die niet te vergelijken is met de wijdverbreide handel in modieuze 'oriëntalia' die elders te vinden is. Deze meubels zijn onmiskenbaar oriëntaals van herkomst, zonder dat ze het kitscherige hebben dat Chinese restaurants tot zulke smakeloze oorden maakt. Dus geen lakwerk, geen rood of groen en geen draken, schampert Van Ooydonk. Allemaal kleine kunstwerkjes, met de hand gemaakt en versierd. Sommige spullen hebben een ceremoniële functie gehad. Die zijn afkomstig uit tempeltjes.

'Ze stinken nog naar de yakboter', gruwt Joke de Groote. Kwestie van een maandje of wat laten staan en je ruikt er niks meer van.

Mieke Zijlmans

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden