Stil

Het is elk jaar opnieuw een saai verhaal waarbij zelfs de lijfelijk aanwezige toeschouwers, die toch erg hun best hebben gedaan op allerlei wanstaltige hoeden en mantelpakken, amper hun ogen kunnen openhouden, en waar je als kijker thuis al helemaal niet je aandacht bij kunt houden - 'Een sterk land van zelfbewuste mensen... achtentwintig jaarlijkse stappen van een halve procent... via de derde belastingschijf...' En toch vonden we dit jaar dat we allemaal met extra gespitste oortjes moesten luisteren naar de Troonrede. Omdat Willem-Alexander hem voor het eerst deed.


Als je aankondigt dat je een moderne koning gaat worden, kun je er donder op zeggen dat je commentatoren en analisten niets anders weten te zeggen, in de uren voor en na je eerste Troonrede, dan


'Wordt het modern?' 'Was het modern?' 'Praat hij modern?' 'Gebruikt hij moderne woorden?' 'Ziet hij er modern uit?' 'Leest hij de rede' - en dan een besmuikt lachje -


'wellicht vanaf een tablet voor?!'


Het woord tablet viel vaak, in het koninklijk commentaar van Astrid Kersseboom en Arendo Joustra. O, als de koning dat toch eens gedaan had, als hij gewoon een glanzende iPad uit zijn koninklijke zak getrokken had en daar die toespraak vanaf voorgelezen had! Dan had het hele land op zijn kop gestaan! Dan had hij, in één klap, zijn hypermoderne koningschap bevestigd!


Maar hij las de Troonrede natuurlijk gewoon voor vanaf die stapel geschept papier die Beatrix ook altijd bij zich had en die weer zo alarmerend veel velletjes leek te bevatten.


De lol, deze Prinsjesdag, moest weer allemaal van het volk zelf komen, met hun spandoeken die gingen van: 'Super koningspaar/Wij wensen u een goed regeringsjaar.'


En zo ging alle aandacht naar Máxima en Ronald Plasterk. De ene omdat ze altijd aandacht krijgt, en omdat ze dat gekke lachje weer had dat ze sinds de kroning steeds opzet als er iets belangrijks gebeurt; die geknepen glimlach met opgetrokken wenkbrauwen waarachter een dreigende slappe lach verborgen lijkt te gaan. Ronald Plasterk trok aandacht met zijn baard, die hij dus ook na het reces heeft laten staan, en die een wonderlijke duo penotti van grijs en zwart blijkt te zijn, waar je, als verveelde Prinsjesdagkijker (de koning had het over 'waterproblemen', echt waar), even van opleefde.


O, en Máxima deed ook nog iets waar ik van opkeek, vlak voordat Willem-Alexander het woord nam. Ze had een heel klein gouden tasje bij zich, iets wat er eigenlijk uitzag als een veredelde telefoonhoes, en een paar seconden voordat haar man het woord nam, deed ze dat tasje ineens open en frutselde paniekerig aan iets wat erin zat.


Máxima zette haar iPhone op stil! Vlak voor de Troonrede! Ik weet het zeker!


Dat is modern koningschap.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden