NieuwsUtrecht

Stille tocht Utrecht trekt ruim 15 duizend deelnemers: ‘Dit is zo’n hechte stad, niemand voelt haat tegen elkaar’

Deelnemers aan de stille tocht vrijdagavond.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Heel Utrecht was vertegenwoordigd bij de stille tocht vrijdagavond om de slachtoffers van de aanslag te gedenken. FC Utrecht-aanhangers, gezinnen met kinderen, afgezanten van de moskeeën in de stad. 

‘Ik ben hier om respect te tonen’, zegt de 11-jarige Micha met een witte en een rode bloem in zijn hand. Met zijn moeder is hij een van de ruim 15 duizend deelnemers aan de stille tocht vrijdagavond, ter nagedachtenis van de slachtoffers van de aanslag op de tram in Utrecht van afgelopen maandag. ‘Het waren angstige momenten’, zegt zijn moeder Tessa (39). ‘Ik hoorde de hulpdiensten langskomen en ik kon mijn zoon niet ophalen, die in Kanaleneiland (de wijk van de aanslag, red.) op school zit. Ik voelde mij machteloos.’

Gevoelens van machteloosheid en angst, en dat het wel heel dichtbij is gekomen, het geweld. Om die gevoelens te delen, verzamelt een dwarsdoorsnede van Utrecht en omstreken zich vanaf een uur of zes ’s avonds op het Jaarbeursplein. FC Utrecht-supporters en vertegenwoordigers van moskeeën in de stad, gezinnen met kinderen, zakenmensen in pak. Ze zijn allemaal aangedaan door de gebeurtenissen van afgelopen maandag. Sommigen kennen slachtoffers, anderen zitten zelf regelmatig in de sneltram.

Premier Mark Rutte en minister Ferdinand Grapperhaus lopen mee. Burgemeester Jan van Zanen spreekt zijn stadsgenoten toe. ‘Om deze afschuwelijke gebeurtenis een plek te geven lopen we in stilte naar het 24 Oktoberplein’, zegt Van Zanen. ‘Om te laten zien dat er ook in Utrecht geen plaats is voor haat en geweld.’

Veel deelnemers tonen zich verbaasd dat zoiets nu juist in Utrecht is gebeurd. ‘Utrecht is zo’n hechte stad, niemand voelt haat tegen elkaar’, zegt Esmée (19). ‘Als ik om me heen kijk, zie ik zoveel verbintenis tussen mensen, zoveel warmte’, zegt Bouchra Ghoudan (38).

Veel Utrechtse kinderen kunnen nauwelijks bevatten wat er in hun anders zo veilige stad is voorgevallen. Een conciërge van een basisschool in de stad die meeloopt in de stoet, vertelt hoe aangrijpend hij het maandag vond. Om de angst te zien bij de kleinste Utrechters. Om die angstgevoelens te beteugelen, heeft het jongerenwerk de meidenclub van de wijk Ondiep meegenomen naar de stille tocht. ‘Het is heel zielig dat onschuldige mensen dood zijn gegaan’, zegt Chaimae (11). ‘Niet normaal wat er is gebeurd.’ De meiden zijn zichtbaar onder de indruk van de sfeer van deze bijeenkomst. 

Burgemeester Jan van Zanen loopt voorop in de stille tocht vrijdagavond.Beeld Guus Dubbelman / de Volkskrant

Hannan (21) en haar oudere broer Jamal (35) willen met hun aanwezigheid laten zien dat ook de moslims in de stad meeleven meeleven met de slachtoffers. ‘Wij vinden het verschrikkelijk dat de dader mogelijk het geloof heeft betrokken bij zijn gruweldaad’, zegt Hannan. ‘Zo iemand mag zich helemaal geen moslim noemen.’ Haar broer Jamal: ‘Iemand met zo’n strafblad hadden ze nooit vrij mogen laten.’

De vrienden en familie van Roos uit Vianen, een van de slachtoffers, verzamelen zich dicht bij het podium. Ze omhelzen elkaar als de Utrechtse volkszanger Martin van Doorn het lied zingt: ‘Als de morgen nooit meer komt’. ‘Ik was heel close met haar, ze was mijn bonusdochter’, zegt Jan Pieter Nieuwenhuizen (40).

Daarna zet de lange stoet zich in beweging, richting het 24 Oktoberplein. ‘Ik laat me niet bang maken door zo’n miezerig ventje als de dader’, zegt Gerda Vercoutre (56). ‘Als je meeloopt, laat je dat ook zien.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden