Stille tocht na zinloze schietpartij voor café

Nabestaanden van de 20-jarige Hagenaar Jan Hertogs, die op 27 mei werd doodgeschoten, houden zaterdagavond een stille tocht voor de jongen....

De jongen had die maandagavond even na half twaalf, staand voor een café aan de Herengracht in Den Haag, zijn ouders gebeld om te zeggen dat hij wat later thuis zou komen. Juist toen Hertogs ophing, stapte een onbekende op hem af, schoot hem recht in het gezicht en leegde vervolgens zijn pistool terwijl het slachtoffer al op de grond lag.

Een 35-jarige man zit vast op verdenking van de moord. De ouders van de jongen zeggen dat de dader hun zoon niet kende, maar dat deze uit woede over een afwijzing door een meisje de eerste de beste heeft doodgeschoten die hij bij het café tegenkwam.

Het Openbaar Ministerie en de politie in Den Haag doen geen mededelingen over de zaak. Maar volgens de ouders heeft nader onderzoek door de recherche deze versie van de gebeurtenissen en het motief bevestigd.

'Ook burgemeester Deetman heeft ons dat weer verzekerd', aldus de vader van de jongen. 'Mijn zoon stond gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plek'.

De ouders zeggen goed op de hoogte te worden gehouden van de stand van zaken bij het onderzoek. 'We kennen de toedracht en we weten wat voor iemand het gedaan heeft', aldus de vader. 'Maar we willen er niets over zeggen. We willen dat de tocht rustig en waardig verloopt. Het mag niet uitlopen op een demonstratie.'

Deetman bezocht de ouders van de jongen maandag, in gezelschap van een topambtenaar. Het bezoek nam ruim een uur in beslag. Volgens de ouders toonde Deetman zich diep onder de indruk van het gebeurde.

'Hij zei ons dat hij wel wat gewend was; hij is immers ook voorzitter van die vereniging tegen zinloos geweld. Maar zelfs hij had nog nooit zoiets meegemaakt als wat er op die bewuste maandagavond is gebeurd.'

De dood van de jongen heeft in Den Haag flinke commotie veroorzaakt. Daarbuiten heeft de zaak echter nauwelijks publiciteit gekregen.

De ouders zeggen dat niet goed te begrijpen. 'Maar het geeft niet', aldus de vader. 'Of er zaterdag nou tien mensen komen of duizend, wíj willen dit gewoon doen.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.