Stille revolutie in leefstijl Amerikanen

De Amerikaanse dorpen lopen leeg, leve de moderne communes...

Er heeft een stille revolutie plaats in de leefstijl van de Amerikanen, zo valt op te maken uit The Economist en Newsweek.

De gehuchten op de prairies in het middenwesten, Bad Lands noemden de kolonisten het eindeloze lege landschap, lopen leeg. Neem Bisbee in North Dakota. De school kan geen fatsoenlijk voetbalteam meer formeren en daarom trekken de jongeren noodgedwongen hetzelfde shirt aan als hun voormalige tegenstanders uit naburige dorpen. De reis naar een duel tegen een ander team wordt elk jaar langer.

De ene na de andere dorpeling in Bisbee pakt zijn biezen. De huisarts is vertrokken, de dominee, de advocaat, de loodgieter. En zelfs de burgemeester houdt het voor gezien. Het gaat niet meer, zegt hij in Newsweek. Het verval van Bisbee heeft voor hem de grens bereikt. Met nog maar 227 mensen in de kleine verzameling straten valt er weinig meer te besturen.

Bisbee staat niet alleen. Het afgelopen jaar zag de helft van de dorpen in het middenwesten zijn bevolking in hoog tempo afnemen. Honderden gehuchten staan op het punt opgeheven te worden. Er valt geen droog brood meer te verdienen.

Steun vanuit de overheid is er niet. 'Washington' denkt dat het middenwesten alleen door boeren wordt bevolkt, dus worden plattelandssubsidies alleen hen toebedeeld, zegt econoom Karl Stauber. Dit terwijl veel dorpen zoals Bisbee (proberen te) bestaan van kleinschalige bedrijvigheid.

Het uitsterven van de plattelandsgemeenschappen staat voor de econoom symbool voor het falen van de Amerikaanse cultuur, omdat de VS daarmee accepteren dat succes en vooruitgang niet zijn weggelegd voor iedereen, maar enkel voor bepaalde mensen en gebieden.

Amerikanen zouden geen Amerikanen zijn als ze niet iets nieuws creëerden. Private woongemeenschappen groeien en bloeien. Wie in zo'n moderne commune woont, deelt niet zijn woning met zijn buren maar wel de zorg voor het onderhoud van de straten, het park, de particuliere beveiliging, de kosten voor eigen scholen, sportcentra en de omheining die de gemeenschap afsluit van de buitenwereld. Zo ontstaan compleet nieuwe gemeenten met namen als Anthem en Front Sight. Wie er een huis wil kopen, moet een convenant ondertekenen. Daar kunnen regels instaan voor het onderhoud van de stoep, het parkeren van de auto, maar ook voor de maximum omvang van de hond.

Soort zoekt soort in het nieuwe Amerikaanse dorp. In Front Sight wonen wapenliefhebbers. De straten hebben namen als Sense of Duty Way of Second Amendment Drive (naar het tweede artikel in de Grondwet dat aan burgers het bezit van wapens toestaat). Wie zich in deze stad vestigt, kan zich zijn leven lang met wapen uitleven op een uitgestrekte ranch.

Er zijn ook woongemeenschappen voor ouderen die geen spelende kinderen in hun omgeving kunnen verdragen - er geldt dus een verbod op de komst van jonge gezinnen. En voor zwarte rappers en voor mensen die criminaliteit uit hun leven willen bannen en gezamenlijk krom liggen voor alle denkbare beveiligingsmaatregelen in hun omgeving. In Californië is een leefgemeenschap met een eigen tv-station.

Wat deze mensen drijft? Een gedeelde wens een ideale wereld te creëren. En een wantrouwen in de overheid. Als de overheid die ideale wereld niet kan regelen, dan doen we dat toch zelf? Met als consequentie dat de blanke middenklasse zich terugtrekt uit het openbare leven, zich verschansend achter zijn bewaakte omheiningen, in eigen scholen en sportcentra, menen sommige academici.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden