Column

Stille krachten in VVD Tweede Kamerfractie

Goena Goena

 

Wat we geleerd hebben van de afgelopen weken, is dat overal stille krachten achter kunnen schuilen. Krachten die de melk nog in de koe doen verzuren, maagden onbevlekt bezwangeren en de goudvis 's nachts naar de maan doen janken. Het valt dan ook niet geheel uit te sluiten dat de stille kracht die de VVD in de aanloop naar de verkiezingen heeft geplaagd nu ook in de Tweede Kamerfractie van die partij heeft toegeslagen: Malik Azmani is mataglap geworden.

Azmani is een lid van de Tweede Kamer namens de VVD die zich conform het advies van zijn partijleider heeft ingevochten in dit waanzinnig gave land. Gisteravond presenteerde hij in het Achtuurjournaal zijn magnum opus, een werkstukje over asielzoekers dat als volgt is opgebouwd.

Azmani opent met een tranentrekkend verhaal over een 17-jarige Somalische atlete die graag naar Europa wil en na een helse, door mensensmokkelaars uitgestippelde tocht de dood vindt op de Middellandse Zee.

Daarna volgt het kopje 'probleemstelling': 'Europa wordt geconfronteerd met een alsmaar groeiende stroom van migranten die zich in Europa willen vestigen.' Azmani vindt het problematisch dat een deel van hen onderweg dood gaat, hij vindt het erg dat mensensmokkelaars veel geld verdienen aan hun slachtoffers, hij vindt het laakbaar dat het systeem alleen kansen biedt aan 'mensen met geld' (jawel, de VVD gaat steeds meer op de PvdA lijken) en hij vindt het vreselijk dat de vluchtelingen 'bijdragen aan de financiering van de gewapende strijd tegen het Westen' (redenering: geld van mensensmokkelaars gaat naar ISIS. Of zo). Voorts vreest hij 'de ontwrichtende werking' van groeiende vluchtelingenstromen op dit waanzinnig gave land.

Dan volgt het het kopje 'oplossingsrichting'. Die is verrassend in al zijn eenvoud. 1. Alle Europese landen gaan hetzelfde asielbeleid voeren. Dat houdt in: geen asielbeleid. Want, 2. de grenzen van Europa gaan op slot. Potdicht. 3. Alle opvang geschiedt in de eigen regio. Dat is eerlijk omdat hier 'alle (het cursief is van Azmani) mensen die vrezen voor vervolging' terecht kunnen 'en niet alleen de mensen die genoeg geld bij elkaar kunnen krijgen om zich naar Europa te laten smokkelen'.

Zo, dat vinden ze bij de PvdA vast eerlijk en sociaal, moet Malik Azmani voldaan hebben gedacht, nadat hij op 'save & print' had gedrukt.

Hier houdt het document helaas abrupt op. Geen woord over het internationale Verdrag Betreffende de Status van Vluchtelingen waarin staat dat iedereen het recht heeft asiel te zoeken tegen vervolging. Geen woord over het feit dat vrijwel alle op drift geraakten allang in de eigen regio worden opgevangen, dat van de 3,8 miljoen Syrische vluchtelingen 1.168.115 leven in kampen in Libanon, terwijl alle EU-landen samen nog geen 25 duizend Syriërs opnemen. Geen woord over de miljarden die de VVD wil toevoegen aan de budgetten van Ontwikkelingssamenwerking en van Defensie voor het uitbreiden van de opvang in de regio.

'Onaanvaardbaar' zei de PvdA, nog voor het werkstukje op de VVD-site stond. Arie Slob, lid van de constructieve 3, onderbrak de zondagsrust om het vluchtelingenverdrag te twitteren 'ten behoeve van de volgende VVD-fractievergadering'.

Ik zie twee mogelijkheden. 1. De VVD wil na de jongste verkiezingsoverwinning zo snel mogelijk de PvdA lozen en nieuwe verkiezingen voor de Tweede Kamer uitschrijven. 2. Goena goena bestaat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.