Stille diplomatie

Den Haag staat juridisch zwak en gevreesd moet worden dat Kadhafi zich hiervan terdege bewust is.


Sinds zaterdag is Nederland niet meer het enige westerse land dat bij een semi-militaire operatie op Libisch grondgebied 'op heterdaad' is betrapt. Zes Britse commando's zijn gevangen genomen bij een poging een diplomaat in contact te brengen met de Libische oppositie. Het is een schrale troost voor Den Haag dat even mocht hopen in de Britse regering een lotgenoot in penibele dagen te zullen vinden. Dit ondanks het feit dat de commando's in handen waren van een - minder te duchten - oppositionele strijdgroep, terwijl de drie Nederlandse militairen worden vastgehouden door Kadhafi's troepen. Maar de hoop was van zeer korte duur: binnen een etmaal kwamen de Britten al weer vrij.


Beide affaires tonen aan dat het in een burgeroorlog, zoals die thans in Libië woedt, zeer riskant is voor de buitenwereld om zonder helder mandaat kleine, licht of zelfs in het geheel niet bewapende eenheden op een missie te sturen. Zelfs als deze een humanitair of diplomatiek doel dient. De gevaren zijn misschien kleiner als de operatie zich in een afgelegen woestijngebied afspeelt, maar des te groter als buitenlandse militairen zich als het ware midden op het strijdtoneel wagen.


Of het tenminste begrijpelijk is waarom Den Haag dat risico heeft genomen, kan pas later worden vastgesteld - en zal ook grondig moeten worden uitgezocht, want de haastige reddingsactie maakt een knullige indruk. Voorlopig is stille diplomatie het devies, en dat lijkt inderdaad de beste, zo niet de enige optie. Den Haag staat juridisch zwak en heeft verder ook weinig troeven in handen. Gevreesd moet worden dat Kadhafi, al zijn zelfbedrog en grootheidswaan ten spijt, zich hiervan terdege bewust is.


Vanuit Nederlands perspectief is er dan ook extra reden om te hopen dat de revolte tegen het bewind-Kadhafi succesvol is, al verkeren we door het echec in Sirte helaas niet meer in een positie om er onbevangen steun aan te verlenen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden