Stilistische bravoure

BART KOETSENRUIJTER

Het duurde zeven jaar eer filmmaker Erik de Bruyn een opvolger kon presenteren van zijn bejubelde debuutfilm Wilde Mossels, over Zeeuwse hangjongeren in voorbije jaren. Die jongeren wisten nog niet goed wat ze wilden. In Nadine gaat het om een iets oudere, alleenstaande vrouw die tot het besef komt dat het ware geluk haar door de vingers is geglipt. Opgejaagd door een kinderwens steelt ze de baby van haar ex-geliefde.

Nadine was bij pers en publiek geen onverdeeld succes. Het zal ermee te maken hebben gehad dat de eigenzinnige De Bruyn zijn publiek geen afgeronde vertelling wilde voorschotelen. Hij liet zijn hoofdpersoon spelen door drie actrices. Halina Reijn is Nadine als onstuimige dertiger, Sanneke Bos speelt Nadine bij wie de kinderwens pijn begint te doen en Monic Hendrickx geeft gestalte aan de vroege veertiger die inziet dat zij in het leven zo nu en dan de verkeerde afslag heeft genomen. Verder is in Nadine de vorm in het geheel niet ondergeschikt aan de inhoud. De film loopt over van stilistische bravoure, in elk shot is de hand van de regisseur overduidelijk zichtbaar. Als Nadine door een Franse supermarkt struint, toont De Bruyn een close-up van een knarsend winkelwagenwieltje. Een Portugees strand ziet er bij hem uit als het paradijs. Dat stoort soms, maar resulteert uiteindelijk in een intrigerende film over de ongelukkig makende onmacht waarmee het leven ons vaker dan ons lief is opzadelt.

Nadine (Erik de Bruyn, 2007)

Nederland 3, 22.15-00.00 uur.

Brokeback Mountain

(Ang Lee, 2005) Zoveelste geslaagde studie van zijn nieuwe vaderland door de Taiwanees Ang Lee. Sinds hij in Hollywood arriveerde, beproeft hij de typisch Amerikaanse genres en maakt daarvan stuk voor stuk prachtfilms. Na het kostuumdrama Sense and Sensibility, de ontluisterende jarenzeventigschets The Ice Storm en actieheldfilm Hulk, leek hij zich met Brokeback Mountain op de western te storten. De film gaat inderdaad over twee veedrijvers met cowboyhoeden, maar daarmee houdt de overeenkomst met het genre wel op. De twee seizoensarbeiders die de natuur van Alberta in trekken om gedurende de zomer voor een kudde schapen te zorgen, hebben hun wortels in arme blanke buurten van kleine steden, waarna ze nadien ook weer gewoon terugkeren. Beiden ontkennen de gevoelens die ze voor elkaar ontwikkelden en proberen een 'gewoon' bestaan op te bouwen. Dat blijkt na zo'n zomer hondsmoeilijk. Brokeback Mountain werd - anders dan een western en toch ook weer niet - een gevoelvol drama over onvervuld verlangen en het verdriet waartoe dat kan leiden. Prachtige rol van Heath Ledger als homoseksuele, zwijgzame cowboy.

Net 5, 20.30-23.10 uur.

Spy Game

(Tony Scott, 2001) Visueel spektakel, op vele internationale locaties gedraaid, maar bovenal een zeer ingewikkelde spionagethriller. Op de dag dat hij afzwaait moet CIA'er Robert Redford zijn jonge collega Brad Pitt te hulp schieten die in China vastzit wegens spionage. Saillanter dan de film zelf is dat de beoogde regisseur ooit Mike van Diem was, die toen net een Oscar voor Karakter had gewonnen. Hij zou evenwel uit het project gestapt zijn omdat hij het niet eens was met de toon en schaal ervan. Dat is voor wie de film gezien heeft niet onvoorstelbaar. Tony Scott nam de regie wel op zich. Even begrijpelijk: hij had zich al eerder liefhebber van onbescheiden actiefilms (True Romance, Enemy of the State) getoond.

RTL 7, 22.50-01.25 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden