DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Stikstofcrisis kwam minder onverwacht dan het kabinet suggereert

Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) eerder deze maand voorafgaand aan een debat met de Tweede Kamer over de aanpak van de stikstofproblematiek.  Beeld ANP - Remko de Waal
Minister Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) eerder deze maand voorafgaand aan een debat met de Tweede Kamer over de aanpak van de stikstofproblematiek.Beeld ANP - Remko de Waal

Goedemiddag,
Hoe overvallen kon het ministerie van Landbouw nou echt zijn toen de stikstofcrisis uitbrak? Wat gebeurde er met al die waarschuwingen die ook intern toen allang hadden geklonken? Met het protest van de boze bouwers op komst, hangt die vraag steeds nadrukkelijker boven minister Schouten.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

null Beeld

GESPREK VAN DE DAG
In de wind geslagen

Na een week herfstreces hervat de Tweede Kamer het parlementaire jaar waar het was gebleven, bij de stikstofcrisis. Volkskrantverslaggever Frank Hendrickx dook de afgelopen weken in het ministerie van Landbouw en trof daar volop bewijsstukken aan voor het beeld dat zich sinds het voorjaar aan de buitenwereld opdringt: het departement kan wel steeds zeggen dat het totaal overvallen is door de situatie, in werkelijkheid klonken er ook intern al ruim een jaar lang volop waarschuwingen voor wat er stond te gebeuren.

Zo lag er in april 2018 een analyse van een ambtelijke ‘werkgroep scenario's’ op tafel waarin de ernstige consequenties werden beschreven van een mogelijk negatief vonnis door het Europese Hof. Niet alleen zou het stelsel dan instorten, ook zou de overheid mogelijk verplicht zijn om al afgegeven vergunningen weer in te trekken.

Aldus geschiedde in juni 2019, al was het dan de Raad van State die het definitieve vonnis velde. En sindsdien zoekt het departement al maanden vergeefs naar een plan.

Verantwoordelijk minister Schouten reageerde vanmorgen op opmerkelijke wijze, met een uitnodiging tot een Kamerdebat: aangezien ze ‘zich kan voorstellen dat uw Kamer vragen heeft’. Ze is graag bereid die te beantwoorden. En vóór 1 december moet ook de oplossing voor de stikstofcrisis er zijn.

RAPPORT VAN DE DAG
Commissie kraakt ProDemos

Het kantoor van ProDemos in Den Haag. Beeld ANP - Robin van Lonkhuijsen
Het kantoor van ProDemos in Den Haag.Beeld ANP - Robin van Lonkhuijsen

Een uiterst pijnlijke affaire ontrolt zich onder de rook van het Binnenhof: bij ProDemos, het instituut dat jaarlijks 100 duizend scholieren en toeristen rondleidt door de Tweede Kamer, blijkt nog veel meer mis te zijn gegaan dan we al wisten. In het voorjaar bleek al dat ProDemos een leidinggevende had ontslagen omdat hij meerdere mannelijke personeelsleden zou hebben gedwongen tot seks. Vandaag concludeert een externe onderzoekscommissie dat het instituut allesbehalve zorgvuldig met de zaak is omgegaan. Het eerste, interne, onderzoek was ondeugdelijk, er is te weinig nazorg geboden aan de slachtoffers en het voorkomen van ‘imagoschade’ was belangrijker dan een fatsoenlijke afhandeling. Sowieso is binnen het instituut een cultuur ontstaan waarin de ‘grenzen tussen het persoonlijke en het professionele’ zijn vervaagd. Zo worden negatieve opmerkingen over anderen op het gebied van religie en seksuele en politieke voorkeur niet gecorrigeerd.

De leiding van ProDemos weigerde maandag te reageren op het onderzoek.

OOK IN HET NIEUWS

Opknapbeurt voor Malieveld
Het Malieveld krijgt een opknapbeurt. Het terrein in Den Haag was beschadigd geraakt door twee grote boerenprotesten en nu gaan bedrijven uit de agrarische sector de schade herstellen. Daarmee wachten zij nog wel een tijdje, al is het maar omdat het leed voor het gras nog niet geleden lijkt: komende woensdag komen er mogelijk weer honderden zware voertuigen naar het terrein als dit keer de bouwers protesteren tegen de gevolgen van de stikstofcrisis.

SMA in hielprikscreening
StaatssecretarisBlokhuis wil dat de ziekte spinale musculaire atrofie (SMA) wordt opgenomen in de hielprikscreening bij pasgeboren baby’s. Hiermee volgt hij het advies op van de Gezondheidsraad. SMA is een ernstige spierziekte die verlamming en overlijden tot gevolg kan hebben. De ziekte openbaart zich op jonge leeftijd en wordt nu pas vastgesteld als er symptomen optreden.

Het Malieveld na de tweede protestdag van de boeren, eerder deze maand.  Beeld EPA/Robin van Lonkhuijsen
Het Malieveld na de tweede protestdag van de boeren, eerder deze maand.Beeld EPA/Robin van Lonkhuijsen

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Vragen of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden