Nieuwsboerenprotesten

Stikstofakkoord of niet: boeren voeren toch actie

Grote verwarring dinsdagavond en woensdagmorgen over of er wel of geen stikstofakkoord is tussen boerensector en kabinet. Er lijkt sprake te zijn van een ‘basisafspraak’, maar er zijn nog genoeg zaken waarover verder onderhandeld moet worden en dus gaan de protesten gewoon door.

Boeren protesteren ook deze keer weer op het Malieveld in Den Haag tegen het stikstofbeleid.  Beeld ANP
Boeren protesteren ook deze keer weer op het Malieveld in Den Haag tegen het stikstofbeleid.Beeld ANP

Nieuwe Oogst, het vakblad van boerenorganisatie LTO Nederland, meldde aan de vooravond van de landelijke actiedag dat er tijdens de ontbijtbijeenkomst maandag overeenstemming was bereikt over de stikstofmaatregelen. Maar Farmers Defence Force was er als de kippen bij om dat te ontkennen. ‘Er is slechts een principeakkoord: een aantal voor FDF erg belangrijke zaken zijn nog niet uitonderhandeld en hierover bestaat zeker nog geen akkoord’, aldus de radicale boerenactiegroep in een ijlings geschreven persverklaring.

‘Al met al zijn we er dus zeker nog niet. FDF moet druk blijven uitoefenen om ervoor te zorgen dat we voor jullie een akkoord hebben met dit kabinet wat ook ten goede komt aan ons verdienmodel.’ Daardoor gingen de boerenprotesten woensdagochtend gewoon door en voerden duizenden boeren in alle delen van het land met hun tractoren protestacties.

Voorzitter Aalt Dijkhuizen van het Landbouw Collectief, waarin dertien boerenorganisaties (waaronder ook FDF) zijn vertegenwoordigd, bevestigde woensdag dat er ‘basisafspraken’ zijn gemaakt. Maar hij zei ook dat over sommige zaken nog verder moet worden onderhandeld.

Weinig zinvol

LTO liet dinsdagavond al voorzichtig weten dat het kabinet ‘een aantal toezeggingen’ had gedaan waarmee de stikstofimpasse doorbroken zou kunnen worden. Meer informatie zou woensdag volgen, maar de boerenorganisatie beëindigde haar persverklaring wel veelzeggend met een waarschuwing: ‘Voor LTO geldt dat acties morgen weinig zinvol lijken. Boeren die hier anders over denken, adviseren wij de acties publieksvriendelijk te houden en het positieve sentiment onder burgers voor onze sector vast te houden.’

Farmers Defence Force, die volgens eigen zeggen inmiddels ruim 51 duizend aanhangers heeft (onder wie ook veel LTO-leden), reageerde furieus op de berichtgeving. ‘Dit is niet de afspraak’, aldus het FDF-bestuur. ‘De door Nieuwe Oogst verstrekte informatie klopt niet.(…) Ook de afspraken die gemaakt zijn over hoe, wat en wanneer naar buiten zou worden gebracht, zijn geschonden.’

Uit een onderzoek van dagblad Trouw blijkt dat bijna driekwart van de boeren van mening is dat er helemaal geen stikstofprobleem in Nederland is. Ruim 95 procent vindt het daarom terecht dat boeren daartegen in actie komen. Ruim 65 procent omarmt de radicale koers van Farmers Defence Force (FDF) en 71 procent vindt zich niet langer vertegenwoordigd door traditionele belangenclubs als LTO.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden