Stijn Franken weg als raadsman van Holleeder

Willem Holleeder is zijn derde advocaat kwijt. Ook Stijn Franken stapte op, 'een ellendig besluit'. Het proces zal grote vertraging oplopen.

Stijn Franken Beeld anp
Stijn FrankenBeeld anp

Advocaat Stijn Franken heeft woensdag bekendgemaakt dat hij, op 'dringend' advies van de toezichthoudend deken, de verdediging van Willem Holleeder neerlegt.

Franken is het niet eens met de argumenten van de deken, meldde hij woensdagmiddag in een persbericht. Maar de beroepsethiek brengt volgens hem met zich mee dat een dringend advies van de deken moet worden opgevolgd.

Ellendig besluit

'Het was een buitengemeen moeilijk en ellendig besluit in meerdere opzichten', zegt deken Pieter van Regteren Altena. 'Als iemand al zo lang iemands advocaat is en zo'n lange tijd zo vreselijk veel werk heeft verzet, is dat een drama voor zowel de advocaat als zijn cliënt.'

Onlangs hebben Sonja Holleeder en Sandra den Hartog, de zus en ex van Willem Holleeder, elk een klacht bij de deken ingediend. De vrouwen hebben belastende getuigenissen tegen Holleeder afgelegd en beschuldigen diens advocaat nu van belangenverstrengeling. Sandra den Hartog was zelf cliënt van Franken, die nu haar opponent is. De gedragsregels voor advocaten verbieden dat een advocaat zich tegen een oud-cliënt keert.

Zaak-Holleeder

Stijn Franken, de advocaat van Willem Holleeder, kent de drie belangrijkste getuigen in de zaak goed. Holleeders ex Sandra den Hartog was zelfs zijn cliënt. 'Franken moet oppassen met vertrouwelijke informatie.'

Vertrek Franken zou de rechtszaken vertragen, schreven we vanochtend al.

Onoverkomelijk punt

Sonja Holleeder, de andere klager, was geen cliënt van Franken, maar zij is in dit strafproces geconfronteerd met het feit dat Franken de zaak-Goudsnip liet toevoegen aan Willem Holleeders dossier. Het Goudsnip-onderzoek gaat over de erfenis van Sonja's geliquideerde partner Cor van Hout, die samen met Holleeder in 1983 biermagnaat Heineken ontvoerde. Sonja en haar zus Astrid, die strafadvocaat is, hebben tijdens de Goudsnip-zaak vertrouwelijkheden uitgewisseld met een kantoorgenoot van Franken.

Deken Van Regteren Altena wil over de klachten inhoudelijk niets zeggen, noch over de gesprekken die hij daarover met Franken heeft gevoerd. Wel stelt hij dat 'het meest onoverkomelijke punt' is dat een advocaat zich niet tegen een voormalige cliënt mag keren.

Wout Morra, de advocaat van Willem Holleeders zussen en ex-vriendin, zegt dat hij zich 'alles kan voorstellen' bij Frankens besluit. Het neerleggen van de verdediging lijkt Morra 'terecht omwille van de zuiverheid van dit proces en de belangen van mijn cliënten daarin. Die klachten liggen er niet voor niets.'

De voorgangers

Stijn Franken is de derde advocaat die zich gedwongen ziet Holleeders verdediging neer te leggen. Eerder overkwam dat Bram Moszkowicz, die de Heinekenontvoerders Willem Holleeder en Cor van Hout overnam van zijn vader, strafpleiter Max Moszkowicz, toen die te oud werd. Moszkowicz moest de verdediging neerleggen nadat was gebleken dat hij zowel Holleeder als Endstra vertegenwoordigde, hoewel Endstra een slachtoffer van Holleeder bleek te zijn.

Moszkowicz droeg de verdediging over aan Jan-Hein Kuijpers. In het Kolbak-onderzoek, naar enkele vastgoedhandelaren die door Holleeder zouden worden afgeperst, nam Stijn Franken op verzoek van Kuijpers een deel van het pleidooi voor zijn rekening. Later koos Holleeder definitief voor Stijn Franken.

Franken schrijft in zijn persverklaring dat er 'nimmer een afspraak' was tussen hem en de deken over wie de verhoren van zijn ex-cliënt Sandra zou doen. Hij deed ze zelf. Sandra's huidige advocaat Morra noemt dat onwaar: 'Een jaar geleden schreef ik zowel de deken als Franken dat Sandra geen bezwaar tegen Franken had als verdediger van Holleeder, mits hij haar FIOD-zaak geen rol zou laten spelen in deze strafzaak. Dat heeft hij wel gedaan.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden