Stijlvolle Le Carré-film

BEREND JAN BOCKTING

De Braziliaanse filmmaker Fernando Meirelles brak door met Cidade de Deus, een veelvuldig bekroond drieluik over jonge drugsdealers in de favela's van Rio de Janeiro. Met de romantische tragedie The Constant Gardener vestigde Meirelles definitief zijn naam als eigenzinnig filmmaker. In deze stijlvolle verfilming van een boek van John Le Carré mengt de regisseur op vanzelfsprekende wijze een aantal uiteenlopende zaken. Het is een mooi liefdesverhaal met uitstekende acteurs (Ralph Fiennes en Rachel Weisz), maar de film raakt ook aan grote ethische thema's, zoals het venijnig streven naar winstmaximalisatie binnen de farmaceutische industrie en de praktijk om nieuwe medicijnen te testen in ontwikkelingslanden. Medio augustus verschijnt Meirelles' nieuwste, de ambitieuze mozaïekfilm 360, in de bioscopen.

The Constant Gardener (Fernando Meirelles, 2005)

RTL 8, 20.30-23.00 uur.

Kingpin

(Peter en Bobby Farrelly, 1996) De samen schrijvende en regisserende broers Peter en Bobby Farrelly zochten eerder met Dumb and Dumber al de grenzen van de wansmaak op, maar gingen in hun tweede film nog verder. Bestialiteit, hete koffie over een baby en de boodschap dat je nooit je dromen moet opgeven, vormen de ingrediënten van een originele komedie waarin vooral Woody Harrelson in vorm is. Hij raakt als aankomend bowlingkampioen zijn hand kwijt, maar komt terug in het circuit als manager van een jong talent: een orthodox-gelovige Amish, die al snel in de verloedering raakt. Met name Bill Murray als vileine en nichterige bowlingkampioen Ernie McCracken is een feest om naar te kijken.

RTL 7, 22.30-0.50 uur.

Ghost Town

(David Koepp, 2008) Waar regisseur en scenarioschrijver David Koepp met zijn bovennatuurlijke thriller Stir of Echoes (1999) nog knap leentjebuur speelde bij The Sixth Sense, maakte hij negen jaar later een komedie over een cynische tandarts (Ricky Gervais) die na een bijna-doodervaring dode mensen kan zien. Koepp is zich bewust van het gebrek aan originaliteit en geeft Gervais alle vrijheid los te gaan als beroepsmisantroop.

BBC 1, 0.10-1.50 uur.

Dazed and Confused

(Richard Linklater, 1993) Dazed and Confused is een geslaagde, losjes geregisseerde schets van een groepje Amerikaanse tieners. De kapsels, kleren en vooral de soundtrack, met nummers van Alice Cooper en Bob Dylan, maken duidelijk dat de film in 1976 speelt, de problemen van de tieners zijn van alle tijden. Net als hun interesses: seks, drank en feesten.

ZDF, 0.50-2.25 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden