Stijging zorgpremie van 20 procent dreigt in 2015

In en rond het kabinet zijn grote zorgen gerezen over een dreigende explosie van de kosten van de ziektekostenverzekering in 2015. Uit berekeningen van vakbeweging en werkgevers blijkt dat de premie voor iedereen in 2015 met bijna 20 procent stijgt, zo'n 200 euro per jaar. Tegelijk gaat het eigen risico omhoog naar ruim 400 euro. Werkgevers moeten bovendien 1,6 miljard euro aan extra zorgpremie gaan betalen voor hun werknemers.

Ook 'persoonlijke verzorging', zoals het aantrekken van steunkousen, wondverzorging en andere lijfgebonden zorg van thuiswonende hulpbehoevenden, wordt de verantwoordelijkheid van verzekeraars. Beeld anp

Dat is het gevolg van de hervorming van de zorg die in 2015 ingaat. In een vertrouwelijke brief aan minister Schippers en staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid waarschuwen de vakbeweging en de werkgevers voor de 'onaanvaardbare' en 'onnodige' dreigende lastenverhoging. Bronnen rond het kabinet bevestigen dat deze vrees in de coalitie wordt gedeeld.

Het ministerie van Volksgezondheid laat weten dat 'de gevolgen en oplossingen van de operatie worden onderzocht'. Daarbij wordt met name gekeken naar de koopkrachtplaatjes. Het kabinet zou de stijging via de belastingen kunnen compenseren, maar dat zal een hap uit de begroting nemen. De lobbyclub van zorgverzekeraars, ZN, hanteert andere cijfers dan vakbeweging en werkgevers. Daarmee raamt ZN de premiestijging op zeker 100 euro per verzekerde.

Awbz-zorg onderdeel basisverzekering
Het gaat om de hervorming van de langdurige zorg zoals die nu wordt gedekt door de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten (Awbz). Het kabinet wil het beroep dat Nederlanders doen op de langdurige zorg inperken. De Awbz blijft alleen bestaan voor zorg in instellingen, zoals verpleeg- en verzorgingshuizen. De toegang tot deze instellingen wordt beperkt.

De zorg aan hulpbehoevenden die daardoor langer thuis moeten blijven wonen, wordt grotendeels overgedragen aan gemeenten. Maar een nog veel groter deel van de Awbz-zorg wordt onderdeel van de verplichte basisverzekering tegen ziektekosten. Het gaat bijvoorbeeld om de financiering van alle GGZ-instellingen, zoals psychiatrische inrichtingen. Ook 'persoonlijke verzorging', zoals het aantrekken van steunkousen, wondverzorging en andere lijfgebonden zorg van thuiswonende hulpbehoevenden, wordt de verantwoordelijkheid van verzekeraars.

Beeld anp

5 miljard bezuinigen
Het kabinet hoopt de komende jaren zeker 5 miljard euro te bezuinigen op de verwachte groei van de zorgkosten. De totale kosten voor de zorgverzekering die iedereen moet afsluiten, stijgen met 4,85 miljard euro, concluderen vakbeweging en werkgevers uit een brief die het kabinet eind 2013 aan de Tweede Kamer stuurde. Omdat de Awbz en de ziektekostenverzekering op verschillende manieren worden betaald, ontstaat een grote verschuiving van lasten.

De Awbz wordt betaald uit belastingopbrengsten en een eigen bijdrage van gebruikers. De ziektekostenverzekering wordt betaald uit premies en een eigen risico. Werkgevers betalen niet mee aan de Awbz terwijl voor de ziektekostenverzekering een werkgeversbijdrage bestaat. De sociale partners hebben berekend dat de werkgeversbijdrage aan de ziektekostenverzekering door de kabinetsplannen met 1,6 miljard euro zal stijgen. 'Deze toenemende werkgeverslasten vormen een belemmering voor ondernemers om (meer) personeel in dienst te nemen' waarschuwen zij. Daarnaast dreigen de premies voor de ziektekostenverzekering per persoon met 200 euro per jaar omhoog te gaan en zal het eigen risico hoger worden dan 400 euro per volwassene.

'Ongewenst effect op betaalbaarheid zorg'
Dit jaar is het eigen risico per volwassene nog 360 euro. De premie voor de ziektekostenverzekering wisselt per verzekeraar maar het kabinet rekent met een jaarpremie van 1121 euro per volwassene. Werkgevers en werknemers vinden dat hogere premies en een hoger eigen risico 'een ongewenst effect' hebben 'op de toegankelijkheid en individuele betaalbaarheid van de zorg'.

De sociale partners stellen voor om de financiering van de langdurige zorg te houden zoals die is, ook als straks de verzekeraars verantwoordelijk zijn voor die zorg. Dat kan volgens hen via een 'lastendekkende, permanente' bijdrage uit de belastinginkomsten. Deze 'rijksbijdrage' moet meestijgen met de voorziene, toekomstige stijging van de uitgaven aan langdurige zorg door de vergrijzing. Dat kost het kabinet dan wel vele miljarden euro's.

 
Hogere premies en een hoger eigen risico hebben een ongewenst effect op de toegankelijkheid en individuele betaalbaarheid van de zorg.
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden