Stijging zorgkosten door vergrijzing valt mee

Hoewel steeds meer Nederlanders oud worden, nemen de kosten van de volksgezondheid niet evenredig toe.

ANP

Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De hogere leeftijd die vooral de mannen bereiken, leidt ertoe dat de hoge kosten in het laatste levensjaar worden uitgesteld. Bovendien blijven echtparen daardoor langer bij elkaar, waardoor zij minder een beroep op de zorg doen.

Duurste sectoren In 2005 werd in Nederland 68,5 miljard euro aan gezondheidszorg uitgegeven. De duurste sectoren zijn ziekenhuiszorg en medisch specialistische zorg. (17,7 miljard) en ouderenzorg (12,7 miljard). De gemiddelde kosten voor de gezondheidszorg per Nederlander zijn 4.200 euro.
Het aantal mensen dat een beroep op ziekenhuiszorg doet, zal minder snel toenemen dan eerder werd berekend, denkt het RIVM. Tot 2020 zal dat 1 procent in plaats van 1,2 procent per jaar zijn. De uitgaven voor ouderenzorg (thuiszorg en verzorgings- en verpleeghuizen) zullen naar verwachting elk jaar met 1 procent toenemen, in plaats van de eerder geschatte 2 procent.

Ouderen
Vooral alleenstaande ouderen maken namelijk gebruik van de ouderenzorg. Dat zijn meestal vrouwen, omdat die gemiddeld ouder worden dan mannen. Nu de levensverwachting van mannen sneller toeneemt dan die van vrouwen, is de toeloop op de ouderenzorg waarschijnlijk minder groot.

Het RIVM onderstreept dat niet alleen de vergrijzing de groei van de zorguitgaven bepaalt. Ook prijsontwikkelingen en nieuwe behandelmogelijkheden leiden tot groeiende uitgaven voor zorg. Tussen 1999 en 2003 stegen de zorgkosten jaarlijks gemiddeld met 9,7 procent. Tussen 2003 en 2005 was dat 3,9 procent per jaar.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden