Stijging lonen Roemeense ambtenaren

Waar de lonen van ambtenaren in veel EU-landen bevroren of zelfs gekort worden, krijgen hun Roemeense collega's na jaren van zware bezuinigingen een fikse opslag. Zondag werd daarover in Boekarest een akkoord bereikt met een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Wereldbank en de Europese Commissie.

WARSCHAU - De ambtenarenlonen gaan volgende maand met 8 procent omhoog, dubbel zoveel als de internationale crediteuren enkele maanden geleden wilden toestaan. Wel is afgesproken dat het begrotingstekort niet mag uitstijgen boven het huidige niveau van 1,9 procent. Net als Griekenland nu, kreeg Roemenië twee jaar geleden een miljardenlening van IMF en Europa in ruil voor stevige besparingsmaatregelen.


Dat de schuldeisers de teugels wat laten vieren heeft de EU-lidstaat te danken aan zijn economische opleving. Na een diepe crisis enkele jaren geleden groeit de economie sneller dan het Europese gemiddelde. Bovendien kampt het, in tegenstelling tot andere probleemlanden, niet met een buitensporig begrotingstekort.


Die positieve cijfers maken de bezuinigingspolitiek van de afgelopen jaren hoe langer hoe minder houdbaar. Protesten tegen de maatregelen van de regering leidden de voorbije maanden tot het ontslag van twee premiers. Vooral Emil Boc kreeg het hard te verduren. Zijn regering stond symbool voor de besparingen die Boekarest de voorbije jaren onder druk van zijn internationale crediteuren moest doorvoeren. In ruil voor een lening van 20 miljard euro werd vanaf 2010 zwaar gesnoeid in de overheidsuitgaven. Vooral de ambtenaren moesten inleveren. Hun lonen gingen met maar liefst een kwart achteruit.


Volgens Boc was zijn bezuinigingspolitiek nodig om Griekse toestanden te vermijden, maar die harde ingrepen kwam hem en zijn opvolger Ungureanu duur te staan. Vorige week raakte de centrum-rechtse coalitie, die sinds 2008 aan de macht was, haar parlementaire meerderheid kwijt aan de linkse oppositie.


De nieuwe regering veranderde onmiddellijk het geweer van schouder. Woensdag beloofde premier Victor Ponta om de ambtenarenlonen opnieuw op hun vroegere peil te brengen. Op de financiële markten boezemde zijn aankondiging weinig vertrouwen in. Alleen de hoop op een akkoord met het IMF kon de voorbije week een ineenstorting van de nationale munt, de lei, voorkomen.


Dat akkoord is er nu, maar de grote vraag is of het haalbaar is. Als premier Ponta de loonsverlaging van de ambtenaren helemaal ongedaan maakt, zoals hij eerder heeft beloofd, zou het begrotingstekort tot ruim boven de 3 procent kunnen oplopen. Bovendien heeft zijn nieuwe regering aangekondigd ook andere besparingsmaatregelen terug te schroeven. Met het oog op de parlementsverkiezingen later dit jaar heeft Ponta er geen belang bij de kiezers pijn te doen.


In het kamp van de voormalige regering wordt dan ook buitengewoon sceptisch gereageerd op de plannen van de regering. President Basescu heeft aangekondigd een akkoord te blokkeren zodra het begrotingstekort uit de hand dreigt te lopen.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden