Stijging lonen moet gematigd blijven

De stijging van de CAO-lonen in 2002 moet gematigd blijven. Maar over de definitie van matiging verschillen vakbeweging, werkgevers en kabinet sterk van mening, zo bleek maandag na afloop van het Voorjaarsoverleg....

De stijging van de topinkomens bederft de sfeer tussen de drie partijen. FNV-voorzitter L. de Waal constateerde bitter dat het akkoord met het werkgeversverbond VNO/NCW over verantwoorde loonstijging voor allen 'niet heeft voldaan aan de verwachtingen'.

Vakcentrales FNV en CNV hebben voor 2002 al een looneis van 4 procent aangekondigd. VNO/;NCW vindt hooguit 2 procent verantwoord, eventueel aangevuld met flexibele beloning, zoals prestatiebeloning en winstdeling.

Minister Vermeend van Sociale Zaken, die vorige week nog pleitte voor 'vol op de rem staan' bij de loonontwikkeling, is nu minder uitgesproken. 'Er is geen sprake van een noodsituatie. Wel van een vertraging in de economische ontwikkeling.' Hij verwacht volgend jaar een gemiddelde CAO-loonsverhoging 'tussen drie en vier procent'. 'Een trendbreuk. Dit jaar is de gemiddelde loonsverhoging nog 4,2 procent', aldus Vermeend.

VNO/NCW-voorzitter J. Schraven ziet alle 'economische seinen op oranje staan'. 'We zijn erg teleurgesteld dat de vakbeweging onze analyse en ons gevoel voor urgentie niet deelt. De concurrentiepositie ten opzichte van het buitenland verslechtert zienderogen.' CNV-voorzitter D. Terpstra reageerde met de constatering dat 'een oranje stoplicht in het buitenland juist het teken is voor doorrijden: het licht gaat zo op groen.'

De werkgevers willen een grotere nadruk op flexibele beloning. Het kabinet gaat dit met belastingmaatregelen stimuleren. Hiervoor is dit jaar honderd miljoen gulden beschikbaar en daarna jaarlijks 150 miljoen. Werkgevers vinden dit echter te weinig.

MKB-voorzitter H. de Boer stelt voor om voor fiscale stimulering van flexibele beloning - zoals prestatiebeloning, bonussen en winstdeling - ook geld uit de sociale fondsen te putten. Die hebben ruim 15 miljard gulden opgepot. 'Dat is een betere oplossing dan premieverlaging. Dat wakkert de inflatie aan. Bovendien rekent de vakbeweging lagere werkgeverspremies mee als loonruimte voor CAO-eisen', aldus De Boer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden