Stijging CO2-uitstoot frustreert milieubeleid

Minister De Boer van VROM heeft problemen met een essentieel onderdeel van haar milieubeleid, de vermindering van CO2. Door de economische groei en de daarmee gepaard gaande stijging van het energiegebruik zal de minister haar milieubeleid (tenminste 3 procent minder CO2 in 2000) niet kunnen waarmaken....

Van onze verslaggeefster

DEN HAAG

De Boer heeft haar ambtenaren deze zomer maatregelen laten uitwerken om alsnog tot minder CO2-uitstoot te komen. Ze heeft drie paketten: maatregelen die op korte termijn realiseerbaar zijn (handhaven van de 80 kilometer snelheid voor vrachtwagens), ingrepen die nader onderzocht moeten worden (tienduizend hectare extra bosbouw) en moeilijk uitvoerbare maatregelen zoals verlaging van de maximum snelheid voor auto's van 120 kilometer per uur naar 100.

Volgens het milieubeleidsplan dat politiek is goedgekeurd, moet in het jaar 2000 tenminste 3 procent CO2 minder worden uitgestoten. Dat komt neer op 177 miljard kilo CO2. Dit jaar zou bekeken worden of 5 procent minder ook haalbaar was. Maar zoals het er nu uitziet is een stijging van tenminste 7 procent reëler. Als de economie matig groeit (het behoedzame scenario) komt het uit op 189 miljard kilo CO2 en bij een hoge groei op 199 miljard kilo. Dat is 12 tot 22 miljard kilo te veel.

De maatregelen die snel ingevoerd kunnen worden, leiden nauwelijks tot vermindering. Opgeteld gaat het om 2,7 miljard kilo CO2 minder. Onder deze categorie vallen effectievere controle op de maximum snelheid voor vrachtwagens en auto's (0,5 miljard kilo CO2), beperking van methaan bij de off-shore-industrie (0,8), meer energiebesparing in kantoren (1), energiezuinige huizen bouwen (0,2) en meer hout produceren (0,2).

De minister van Milieubeheer krijgt voortdurend signalen van haar PvdA-achterban, dat ze zich harder moet opstellen en successen moet boeken. Vorige week lag ze nog in de clinch met minister Van Aartsen van Landbouw over het mestbeleid. Premier Kok wil ook dat het milieubeleid beter uit de verf komt, heeft hij onlangs op een fractieberaad van de PvdA gezegd.

Rosenmöller van GroenLinks wil dat De Boer de Tweede Kamer nog deze week een brief stuurt met haar CO2-plannen. Hij herinnert haar aan haar uitspraak op 16 mei in het parlement: 'Onmiddellijk na het zomerreces heb ik pakketten klaar waarin reductiedoelstellingen van 3 en 5 procent staan.' Vandaag praat een onderraad van de ministerraad over de problemen, waarbij De Boer, Wijers van Economische Zaken en Jorritsma van Verkeer aanwezig zijn. Vrijdag praat het kabinet erover.

Volgens kringen bij Economische Zaken beweegt de discussie in de ministerraad zich tussen twee polen: tot het uiterste gaan om de milieudoelstellingen te halen en zich neerleggen bij het feit dat economische groei moeilijk te beïnvloeden valt. Dit laatste zou kunnen leiden tot de opvatting dat ook de milieudoelstelling niet zonder meer haalbaar is. In dat geval zou De Boer een stap terug moeten doen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden