Stijgende zeespiegel knaagt aan Afrikaanse kust

De stijgende zeespiegel slokt huizen en infrastructuur op aan de kust van West-Afrika. De zoektocht naar effectieve oplossingen blijft voorlopig achter.

IPS/Redactie
Afgelopen juni werd de Ivoriaanse stad Abidjan geteisterd door overstromingen, ditmaal vanwege overvloedige regenval. © AFP Beeld
Afgelopen juni werd de Ivoriaanse stad Abidjan geteisterd door overstromingen, ditmaal vanwege overvloedige regenval. © AFP

Sinds een paar jaar worden in de herfst opvallend hoge waterstanden geconstateerd in de Golf van Guinee. In de Ivoriaanse hoofdstad Abidjan werd eind augustus al een aantal huizen verwoest en raakten tientallen families dakloos. Ook kleine vissersdorpen als Grand-Bassam zijn belangrijke infrastructuur kwijtgeraakt aan het zeewater, waardoor de visserij in het gedrang komt.

Permanent probleem
Het probleem beperkt zich niet tot Ivoorkust. Ook Nouakchott, de hoofdstad van Mauritanië, valt regelmatig ten prooi aan overstromingen, en kan volgens schattingen tegen 2020 een permanent waterprobleem hebben. Cotonou, het economische centrum van Benin, vecht dan weer wanhopig tegen de kusterosie.

De klimaatverandering vormt de belangrijkste oorzaak voor de stijging van de zeespiegel, maar ook ongereguleerde zandwinning en de vernieling van mangrovewouden draagt bij aan de problemen.

Dichtslibben
'Een kuststrook van ongeveer 500 kilometer wordt opgeknabbeld door de zee, op sommige plaatsen zelfs 2 tot 3 meter per jaar', zegt Cédric Lombardo, een milieudeskundige in Abidjan die samenwerkt met de Ivoriaanse regering. Volgens Lombardo heeft het te maken met het afsluiten van de natuurlijke monding van de rivier de Comoé, waardoor die geen zand meer kan afzetten voor de kust.

Ivoorkust probeert op geregelde tijdstippen de natuurlijke monding opnieuw te openen, maar die slibt telkens opnieuw dicht. De International Union for the Conservation of Nature (IUCN) heeft bovendien al laten weten dat dergelijke inspanningen door de overheid het proces alleen zullen kunnen vertragen of verplaatsen.

Natuurlijke infrastructuur
Volgens de IUCN moeten West-Afrikaanse regeringen duurzame oplossingen bedenken. De organisatie zei dat op een bijeenkomst in mei in het Senegalese Dakar. Op die bijeenkomst waren de regeringen het erover eens dat vooral de aanleg van natuurlijke infrastructuur, zoals mangroves, kustduinen en lagunes, het verschil kan maken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden