Stijgende trend in vrije wapenverkoop in VS

Steeds meer Amerikanen kunnen een vuurwapen kopen zonder vergunning. Twaalf staten in de VS werken aan plannen om de vergunningsplicht op te heffen. Vier staten hebben dat al gedaan. De trend veroorzaakt een flink debat in de VS, aldus de krant USA Today vandaag.

Redactie

De voorstanders benadrukken dat de wapens criminelen afschrikken. Volgens hen hebben de vier staten zonder vergunningsplicht nu weinig criminaliteit. Maar tegenstanders vrezen juist dat er zo meer doden vallen als mensen een vuurwapen mogen dragen zelfs zonder maar te oefenen.

South Dakota kan de vijfde staat worden met vrije wapenverkoop. Parlementsleden hebben een wet aangenomen waardoor iedere 18-jarige met een rijbewijs een wapen mag dragen onder bepaalde voorwaarden. De wet moet alleen nog worden ondertekend door de Republikeinse gouverneur. Een sheriff in South Dakota zegt nu nog 30 à 40 procent van de vergunningaanvragen af te wijzen

In New Hampshire is een soortgelijk wetsvoorstel aangenomen door het Huis van Afgevaardigden. De indiener zegt dat wapenbezit bij burgers de schutters zoals onlangs op een school in Ohio zal afschrikken. 'Wapenvrije zones doden mensen', redeneert Republikeins parlementslid J.R. Hoell.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden