‘Stijgende rente grootste bedreiging’

Huizenmarkt..

Wouter Keuning en en Katrijn de Ronde

Hoe ontwikkelen de huizenprijzen zich?

De gemiddelde prijs van een verkochte woning bedroeg in het tweede kwartaal van 2008 252 duizend euro. Ten opzichte van hetzelfde kwartaal van vorig jaar is dat een prijsstijging van 3,2 procent.

Ger Hukker, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) benadrukt dat dat cijfer ‘maar een gemiddelde is’. De regionale verschillen zijn in Nederland erg groot. In de regio Amsterdam lagen de prijzen tussen april en juni nog 9,7 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Ook in de regio Breda (+8,7 procent) en de regio Utecht (+8,6 procent) lagen de prijsstijgingen ver boven het gemiddelde. In de regio Zutphen en rondom de stad Groningen stegen de prijzen slechts met 0,3 tot 0,5 procent.

Waarom dalen de prijzen nog niet?

‘Of de prijzen zullen zakken, hangt voornamelijk af van de hypotheekrente’, zegt René Leenpoel, makelaar in Middelburg. Blijkbaar is de vraag naar huizen nog steeds zo groot dat kopers zich niet laten afschrikken door de gestegen rente. Hukker verwoordt het als volgt: ‘De Nederlandse woningmarkt is zo krap, dat ik niet verwacht dat de prijzen binnen korte tijd zullen gaan dalen.’

Uit cijfers van de NVM blijkt dat in het tweede kwartaal van dit jaar de huizenprijzen op sommige plaatsen al wel zijn gedaald. Ten opzichte van de prijzen in hetzelfde kwartaal vorig jaar werden de huizen op de Zeeuwse eilanden nu 2 procent goedkoper. In de regio Almere daalde de gemiddelde huizenprijs met 0,2 procent.

Hoeveel huizen worden er verkocht?

Het aantal transacties dat NVM-makelaars voor hun rekening namen in het eerste half jaar van 2008 is gedaald tot 72.050. In de eerste zes maanden van vorig jaar lag dat nog op 74.377. De NVM verwacht dat ze in 2008 198 duizend woningen zal verkopen. Ter vergelijking: in 2006 waren dat er 215 duizend.

Ook de Landelijke Makelaarsvereniging (LMV), de kleine broer van de NVM, neemt een daling in het aantal transacties waar. Uit cijfers die de LMV eerder deze week presenteerde, blijkt dat vooral in mei en juni het aantal verkopen fors is teruggelopen ten opzichte van diezelfde maanden vorig jaar. Voor mei noteerde de LMV een min van 20,4 procent en voor juni een min van 23,9 procent.

Wat betekent dit voor de makelaardij?

Sinds 2001 mag iedereen zich makelaar noemen. Het aantal spelers op de markt is sindsdien sterk toegenomen. Nu het aantal transacties daalt, zullen kantoren omvallen, zo is de verwachting. ‘De makelaarstarieven zakken, en niet alleen van kleine kantoortjes’, zegt René Leenpoel. ‘Ook de grote kantoren hebben het moeilijk.’ Hukker ligt daar niet wakker van: ‘Nu gaan de goede zich van de slechte onderscheiden.’ Van de 2.300 NVM-kantoren, sloten er 17 het afgelopen jaar de deuren.

Wat zijn de grootste bedreigingen voor de woningmarkt?

De steeds maar stijgende hypotheekrente wordt door vriend en vijand genoemd als de grootste bedreiging. In de afgelopen drie maanden steeg de vijfjaarsrente – voor hypotheken met garantie – een vol procent tot 5,7 procent. ‘Als dat zo doorgaat, zal de markt stilvallen en zullen de prijzen dalen’, voorspelt Rob Keijzer van Spacemakers, een nieuwssite voor vastgoedprofessionals. Ger Hukker van de NVM ziet dat de betaalbaarheid van woningen door de stijgende hypotheekrente achteruit holt. Bovendien kunnen mensen steeds minder lenen. ‘Iemand met een bruto-inkomen van 40 duizend euro kon een jaar terug nog 217.500 euro lenen, nu is dat 191.500 euro.’

Is er reden tot zorg?

Ger Hukker vindt van niet. ‘Het aantal transacties is maar twee procent gedaald ten opzichte van vorig jaar, toen er nog geen kredietcrisis was en de hypotheekrente nog fors lager lag. Daaraan kun je zien dat we een stabiele markt hebben.’ Ook Keijzer van Spacemakers is niet pessimistisch. ‘De prijzen zijn tien jaar op rij gestegen. Dat het nu een beetje stabiliseert, is niet zo erg.’ Is er dan helemaal geen probleem? Dat gaat iets te ver vindt Hukker. ‘Dat er steeds minder transacties zijn, terwijl er steeds meer koophuizen bijkomen, baart natuurlijk zorgen.’

Wouter Keuning en Katrijn de Ronde

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden