Stijgende rente bedreigt obligatiefondsen

Beleggen in obligaties. Eens was dat voor sukkels en pensioenfondsen. Nu zijn obligatiehouders spekkoper...

De obligatiebeleggingsfondsen laten de aandelenfondsen alle hoeken van de kamer zien. Sinds 1 januari wisten de best presterende Nederlandse beleggingsfondsen die in Europese obligaties beleggen, koerswinsten van anderhalf tot zelfs 2,5 procent te boeken.

Goed scoorden onder de in euroschulden beleggende obligatiefondsen tot dusver in 2003 het Robeco Hypotheekfonds (plus 4,4 procent), het ASN Obligatiefonds (plus 2,6 procent) en het ING Bank Euro Obligatiefonds. De scores zijn afkomstig van de site voor beleggingsfondsen Morningstar.nl.

Weinig? Vergelijk de resultaten die beleggingsfondsen met specialisme 'aandelen wereldwijd' tot dusver dit jaar wisten te boeken, en huiver. Koerverliezen van 5, 6 en zelfs 8 procent domineren het beeld. Het ASN Milieufonds ging in 2003 tot dusver zelfs bijna 13 procent onderuit.

De obligatiefondsen doen het ook goed in populariteitspolls. Het Delta Lloyd Rente Fonds kreeg vorige week een van awards voor 'best presterende fondsen' die het beursweekblad Beursplein 5 jaarlijks uitreikt. De obligatiebeleggers van Delta Lloyd kregen de prijs voor consistentie en hoogte van de resultaten, en de crashbestendigheid.

Concluderen dat daarmee obligatiefondsen ook voor de toekomst hét antwoord zijn voor de weifelende belegger, is echter een stap te snel. Obligatiehouders, en dat geldt ook voor de beheerders van Nederlandse pensioenfondsen die voor het overgrote deel nog altijd in obligaties zijn belegd, lopen namelijk een enorm risico: de rente op de markt voor langlopende schulden, nu met een percentage van rond de vier historisch laag, zou zomaar kunnen stijgen.

Dat is funest voor de waarde van het in obligaties gestoken vermogen. De waarde van de obligatie zelf, de facto een schuldbewijs van een bedrijf of staat aan de obligatiebelegger, daalt namelijk als de rente stijgt. Dit doordat de vaste rente die beleggers op een lopende obligatie krijgen, minder aantrekkelijk wordt als de algemene rente op de markt voor langlopende schulden stijgt. De rentevergoeding op nieuw uitgegeven obligaties zal namelijk hoger zijn.

Toch raden beleggingsadviseurs aan om obligaties in portefeuille te houden. Maar, zeggen ze erbij, beleggers moeten oog houden voor het renterisico. Probleem is dat beleggingsadviseurs het in het verleden niet altijd bij het rechte eind hebben gehad.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.