Stieren

Op de dag van het personeelsuitje moest ik per se de trein halen. Ik te voet richting bewoonde wereld. Over de weg is het zeker 40 minuten lopen richting bushalte, maar dwars door het natuurgebied, waar alleen Gallowaykoeien en Konikpony's mogen komen, nog geen 20....

Alles ging goed, totdat ik het op een na laatste smalle stuk over was. Achter me hoorde ik een brul. Een enorme zwarte stier was opgestaan onder een boom. Ik was hem gepasseerd zonder hem te hebben gezien. Hij had mij wel gezien en had dat een reden gevonden om op te staan. Terwijl ik doorliep, kwam daar plotseling een tweede stier overeind en vlak daarachter de derde. De twee voor me begonnen meteen met hun stierenbrul. Ze versperden het pad. Aan weerszijden van het pad waren alleen hoge brandnetels, riet en water. Ik moest ze opzij duwen om erlangs te kunnen. Dat was teveel voor mij. Terug kon ik niet, want daar stond de eerste stier luidruchtig brullend de weg te versperren.

De enige mogelijkheid was een derde smalle strook land, langs de schaatsplas, te volgen. Daar konden de stieren niet komen, ik nog wel. Met bonkend hart en hartgrondig vloekend klom ik over het prikkeldraad. De bramen, brandnetels, meidoorn en rietstengels stonden metershoog. Het duurde erg lang voor ik aan het andere eind van de landstrook kwam, alwaar ik ontdekte dat deze doodliep in het water. Nogmaals vloekend, zag ik geen andere mogelijkheid om door het water naar de overkant te gaan. Ik trok op mijn sokken na mijn kleren uit, legde die in een bundel om mijn nek en begon door het water te lopen.

Nou ja water, daar waar ik meende dat de overkant begon, zakte ik tot mijn knieweg in de zwarte blubber. Stinkend en met mijn haren in de war en mijn kleren bevlekt haalde ik de bus. Mijn sokken moest ik op de oever achterlaten. Ik hoop dat niemand mij heeft gezien.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden