Stier Herman, icoon van de biotechnologie

De opgezette stier met de fameuze voornaam is vanaf vrijdag in het Leidse museum Naturalis te zien.

Van onze verslaggever Bart Jungmann

Wijlen Herman staat met zijn massieve kont gekeerd naar wat vroeger zijn stal was, alsof hij het leven alsnog een poepje laat ruiken. De opgezette stier met de fameuze voornaam staat vanaf vandaag in het Leidse museum Naturalis te kijk als ‘een icoon van de biotechnologie’.

Ze hebben het mooiste plekje voor hem uitgezocht, in een vitrine vlak achter de ingang, en medewerker Kees van der Blom strijkt donderdag de laatste haartjes glad van het rund dat 15 jaar geleden wereldwijd onderwerp van discussie was.

Herman werd in 1990 het eerste genetisch gemanipuleerde zoogdier en een afschrikwekkend toonbeeld van ongewenst ingrijpen in de natuur. De Tweede Kamer discussieerde over de ethische wenselijkheid en er gingen zelfs geluiden op om Herman te slachten. In plaats daarvan vond de reusachtige stier (1.250 kilo zwaar, drie meter lang) rust in een stal van Naturalis. In 2004 sliep Herman voorgoed in door artrose. Zijn huid werd gestript en nu staat hij, gevuld met purschuim, te pronken in zijn museum.

Biotechnologie is bijna gewoon geworden en nu moet Herman ons eraan herinneren hoe dat moet, zo’n nieuwe ontwikkeling. Medewerkster Ilse van Zeeland: ‘Door er in alle openheid over te discussiëren.’

Ook naamgever Herman Ziegeler kwam kijken. Mens Herman werkt voor biobedrijf Pharming dat stier Herman destijds zijn dna gaf. Ziegeler stond versteld van zijn schone vacht. Hij heeft de stier altijd gekend van de stal, en van de modder.

Stier Herman wordt geborsteld in het Leidse museum Naturalis. (Jean-Pierre Jans/de Volkskrant) Beeld Jean-Pierre Jans
Stier Herman wordt geborsteld in het Leidse museum Naturalis. (Jean-Pierre Jans/de Volkskrant)Beeld Jean-Pierre Jans

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden