Nieuwsbreak

Stientje van Veldhoven: 'Rutte in zijn Saab geeft geen gehoor aan eigen oproep'

Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf (VVD) legt vanmiddag zijn functie neer en toezichthouders hebben gefaald bij het toezicht op tankopslagbedrijf Odfjell. Wat vindt D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven van het nieuws van de dag?

D66-Kamerlid Stientje van Veldhoven Beeld anp

Twijfelt u wel eens?
'Uiteraard, pas op voor mensen die niet twijfelen.'

Uw partij zou op een telecombedrijf lijken en van de intellectuele worsteling die Hans van Mierlo zo vaak toonde, is bij D66 niets meer te merken, zo staat vandaag in een opiniestuk in de Volkskrant. Herkenbaar?
'Een aantal jaar geleden werd gezegd dat we te veel twijfelden en nu zogenaamd weer te weinig. Kijk, wij hebben natuurlijk wel altijd een heldere koers. Soms twijfelen we voor een debat openlijk over ons standpunt en soms alleen binnenskamers. Ik zeg altijd: zonder twijfel geen debat. Je moet voor een debat openstaan maar daarna moet je een conclusie trekken waar je dan ook voor staat.'

D66 is dus geen 'telecombedrijf met slechts één boodschap: wij zijn heel erg leuk en aardig en hebben de allerbest oplossing voor u in huis.'
'Welke partij zegt nou: wij zijn niet leuk en niet aardig en we hebben de slechtste oplossing voor u in huis maar stem toch op ons? Elke partij staat voor haar verkiezingsprogramma maar de inhoudelijk worsteling is nooit weg, die heb je juist nodig om je standpunt te bepalen.

 
Welke partij zegt nou: wij zijn niet leuk en niet aardig en we hebben de slechtste oplossing voor u in huis maar stem toch op ons?
Beeld anp

Over worstelingen gesproken. Voorzitter van de Eerste Kamer Fred de Graaf vindt dat hij geen fouten heeft gemaakt. Waarom stapt hij dan toch op?
'Een voorzitter moet onafhankelijk zijn, bij hem is de indruk ontstaan van partijdigheid. Zodra je de schijn tegen hebt - en dat is gebeurd na het artikel in de Volkskrant - is je positie onhoudbaar. Ik denk dat het goed is dat hij de eer aan zichzelf heeft gehouden.'

Is hij solistisch te werk gegaan? Of probeert Van Miltenburg haar hachje te redden?
'Dat kan ik niet zeggen. Er zijn niet veel mensen bij geweest en de voorzitter van de Tweede Kamer heeft heel duidelijk gezegd dat ze er niets mee te maken heeft. Dus daar ga ik vanuit.'

Vertrekkend Eerste Kamervoorzitter Fred de Graaf komt aan voor een fractieoverleg. Beeld anp

Vanmiddag vindt er een Fyra-hoorzitting in de Tweede Kamer plaats. Het gaat ons toch wel lukken om van de Italiaanse machinerie af te komen of zitten we er aan vast?
'Ik ben bang dat we wel vastzitten aan de treinen. We hebben er al 180 miljoen voor betaald, we moeten nadenken of we de treinen technisch willen laten repareren. Het basisontwerp van de Fyra is goed maar de afwerking is heel slecht. Het discussiepunt is nu: gaan we verder met dezelfde bouwer? Of krijgen we alleen maar meer ellende als we er mee doorgaan.'

Nou, wat vindt u?
'We hebben hier te maken met een bedrijf dat in het verleden afspraken niet goed na kwam. Misschien moeten we de knoop doorhakken en zeggen: laten we schoon schip maken in plaats van met eindeloze lapmiddelen de trein nog overeind houden.

Morgen wordt de warmste dag ooit. Hoe is de situatie in de Tweede Kamer?
'Het is hier nu al heel warm. We hadden net een lange fractievergadering en ik ging met hoofdpijn de zaal uit. We zitten hier in een oud gedeelte van het gebouw. We kunnen gelukkig wel een raam opendoen en we hebben geen airco maar gelukkig wel zonnewering.

Waar was u het vandaag mee oneens?
Met de VVD die zegt: wacht maar met het bouwen van windmolens. Nederland bungelt nu al onderaan in Europa met 4 procent als het gaat om duurzame energie terwijl we hebben afgesproken 14 procent te halen in 2020. Anders worden we afhankelijk van instabiele landen. Bovendien wordt alleen maar duurder als we niet snel iets doen dus laten we gauw die windmolens bouwen.

Maar die dingen zijn zo lelijk.
Ja, natuurlijk moeten we zorgvuldig kijken waar we ze gaan neerzetten. Bijvoorbeeld bij de Afsluitdijk. Het laat wel zien dat energie niet gratis is, dat is ook een belangrijke boodschap.

Beeld epa
Beeld anp

Het gaat goed met de toezichthouders in Nederland. De Milieudienst Rijnmond DCMR heeft jarenlang gefaald in het toezicht bij tankopslagbedrijf Odfjell in de Rotterdamse haven.
'Ja, dat is schrikwekkend. Zeker omdat DCMR jarenlang model heeft gestaan van hoe er toezicht moest worden gehouden. Overtredingen moeten beter worden geregistreerd. Er zijn manieren om toezicht te verbeteren zonder bakken geld kwijt te raken.'

Waar schaamt u zich voor dat u het weet?
'Dat de burgemeester van Vlieland is vertrokken na relatieproblemen. Dat hoef ik eigenlijk niet te weten want dat is privé. Anderzijds vraag ik me af of Rutte zich niet schaamt nu blijkt dat hij al jarenlang in dezelfde Saab rijdt. Terwijl hij laatst nog zei: koop allemaal een nieuwe auto! Hij geeft dus aan zijn eigen oproep geen gehoor!'

Dit is aflevering 103 van de dagelijkse rubriek 4 Uur Nieuwsbreak. In deze rubriek nemen we iedere dag met een interessant, bekend persoon het nieuws van de dag door.

Premier Mark Rutte Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden