Stiekem vieze dingen eten

Kleine kinderen weten wat ze lekker vinden. Ze werpen gehaktballetjes in een schaaltje vla, en eten het met smaak op....

Het kindje groeit op, en eet wat de mensen om hem heen ook eten: Aardappels met slavink en boontjes, en pas daarna de vla. Hij is een beschaafd mens geworden. Maar bij sommige beschaafde mensen blijft tot op hoge leeftijd iets hangen van die kindersmaak. Buurvrouwenbillen aaien durven ze vaak niet meer, maar lekker vieze dingen eten kun je stiekem doen.

Bij een onderzoek onder kennissen ging er een beerput van bizarre lievelingsgerechten open. Zo zit er een 38-jarige neurochirurg bij die witte boterhammen met smeerkaas en plakjes Mars eet. Ook maakt hij een soortshake van bier met vanilleijs. Een vriendin die overdag voortdurend vruchteloos op dieet is, komt

's nachts uit bed, rolt een grote klont boter door hagelslag, likt de hagelslag er af, en herhaalt dit tot de boter op is.

Vriend S. schudt het maggiflesje leeg in de pindakaaspot, roert dit goed door en doopt er paprikachips in. De laatste, kruimelige restjes chips uit de zak strooit hij in een kom melk, en eet ze als cornflakes. Een lezeres stuurde het recept voor spoetnik: 'twee theelepels suiker in een glas, klein beetje koffiemelk en aanvullen met Exota (ik spreek over de jaren zestig) dan kreeg je een enorme schuimlaag. Dit lekker oplepelen.' Hedendaagse variant: vervang de Exota door cola.

Vriendin G. vertelde met weerzin over haar moeder, die jonge kaas schaaft in haar kopje hete koffie: na het drinken van de koffie eet ze de zacht geworden kaas met het koffielepeltje. Zelf doet G. stukjes banaan in de tomatensoep, en maakt rolletjes van plakjes salami met pindakaas er in, dus veel recht van spreken heeft ze niet.

Een aanrader uit eigen keuken: Besmeer twee sponzige witte boterhammen met ketchup en mayo, leg er een plak proletarische boterhamworst op, een handvol chips, dichtklappen en goed platdrukken.

Berucht is het lievelingsgerecht van Elvis P.: de pindakaas-banaantosti. Hij at er een paar van voor het slapen gaan, met een handje valium toe. Rooster de boterhammen lichtbruin. Prak de banaan. Besmeer de ene boterham met banaan, en de andere met een dikke laag pindakaas. Klap dicht. Verhit een grote klont margarine in een koekenpan, leg de dubbele boterham er in. Bak hem aan beide kanten bruin. Serveer eventueel met plakjes krokant gebakken spek.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden